Artikel uit de Bode, oktober 2002

Succesvol WK voor wereldkampioene Marion Bax

Breda – Na een uiterst succesvol verlopen WK op de baan in 2001 vertrok Marion Bax uit Bavel ook dit jaar weer naar het wereldkampioenschap op de baan voor Masters in het Engelse Manchester. Ze had daar twee wereldtitels te verdedigen, namelijk op de achtervolging en de klassementswedstrijd.

Het kampioenschap, waarop renners en rensters uit de hele wereld deelnamen, begon voor Marion, die lid is van Wielervereniging Breda-Knooppunt, met de 500 meter tijdrit. Hoewel dit onderdeel niet echt op haar lijf geschreven is, reed ze naar een vierde plaatst en de uitslag. Ze verbeterde haar tijd met dik een seconde en bleef slechts 0,1 seconde verwijderd van het brons. De Engelse Glynis Francis was goed voor het goud.

Goud
De volgende dag stond het sprint-toernooi op het programma. Hoewel Marion niet superrap is, wist ze toch dit toernooi winnend af te sluiten. Zij wist de echte sprintsters te kloppen door er telkens weer lange sprinten van te maken. Hiervoor moest ze allerlei “aanslagen” zien te ontwijken. Haar tegenstanders wilden haar tegen de balustrade klemrijden om haar aldus te beletten vroeg te versnellen en te demarreren. Zelfs in de laatste bocht van de finale om het goud trachtte haar tegenstandster Glynis Francis middels een bodycheck Marion van de eerste plaats af te houden. Gelukkig kwam alleen Francis ten val en kon Marion de begeerde regenboogtrui aantrekken. Het brons was voor de Amerikaanse Annemarie Love.

Zilver
Na een dag rusten stond het achtervolgingstoernooi op het programma. Marion reed in de kwalificaties de snelste tijd, welke 1,5 seconde sneller was dan haar tijd vorig jaar. De voortekenen waren goed. De finale reed ze tegen de Amerikaanse Ronda Rostick. Marion zou snel starten om aldus Rostick vanaf het begin tot achtervolgen te dwingen. Het liep allemaal net andersom. Rostick dwong Marion tot achtervolgen en ook de voor Marion karakteristieke versnelling tegen het einde van de race had niet het beoogde resultaat. Hoewel Marions tijd sneller was dan ’s ochtends, won Rostick en moest ze genoegen nemen met het zilver.

Weer zilver
Marion pakte zaterdag na een zeer tactisch gereden puntenkoers weer een zilveren medaille. In deze wedstrijd, waarin zij het op moest nemen tegen onder andere vier Amerikaansen,die samen in de slag zaten, haalde zij het maximaal haalbare eruit. Na de eerste klassementssprint, gewonnen door Annette Hanson (USA) voor Marion, sprong een andere Amerikaanse weg. Marion reageerde hier niet op, waarna Hanson besloot haar collega terug te pakken. Alle kansen waren toen weer aanwezig. Voor het laatste klassement stond Hanson aan de leiding voor Marion, Annemarie Love (USA) en Isabel Leon Moncado (Mexico). In dit laatste klassement eindigde Marion als tweede achter Leon Moncado en pakte voldoende punten om haar tweede plaats veilig te stellen. Annette Hanson werd wereldkampioene en Isabel Leon Moncado pakte het brons.

Al bij al, kan het wereldkampioenschap op de baan 2002 voor Marion wederom als uiterst geslaagd beschouwd worden. Eenmaal goud (en de regenboogtrui!) en tweemaal zilver is iets waar ook Marion voor haar vertrek naar Manchester niet van had durven dromen. Probleem is dat ze internationaal op deze toernooien meer en meer geviseerd wordt en het evenaren van deze resultaten steeds moeilijker, zoniet onmogelijk wordt.