Artikel uit BN/De Stem, juli 2003

Koningskoppel vrouwen niet in Acht

Door Jan van Dongen

CHAAM – Mirjam Melchers en Leontien Zijlaard-van Moorsel staan niet op het lijstje. De Acht voor de vrouwen kan er eigenlijk alleen maar spannender door worden. Want buiten de twee primadonna’s staan werkelijk alle nationale rensters met enige naam en faam in Chaam aan de start.

“Van Moorsel is momenteel bezig met haar voorbereidingen op het WK baan,” geeft secretaris Theo van der Westerlaken van het Komitee Acht van Chaam als reden op voor haar afwezigheid. Melchers is bezig met een hoogtestage waarmee ze zich voorbereidt op haar doel dit seizoen: het veroveren van de wereldbeker.

Van de partij is in ieder geval de kersverse nationaal kampioene Suzanne de Goede die overigens tot het eind van dit seizoen fungeert als uittredend wereldkampioene bij de junioren. De Goede komt met Vera Koedooder, Esther van der Helm, Olga van Velzen en Arenda Grimberg een heleboel meiden tegen met wie ze eind juni in Rotterdam de finale van het NK in Rotterdam inkleurde.

De jonkies in het vrouwenpeloton rammelen zeker nationaal behoorlijk aan de toegangspoort naar de top. Daarop kloppen ook geregeld rensters als Minke van Dongen, Areke Hassink, Bertine Spijkerman en Janneke Vos. Routiniers als Debby Mansveld, Chantal Beltman, Jolanda van Dongen-Cools en Elsbeth van Rooy-Vink laten zich echter nog zo maar niet wegdrukken door de oprukkende jeugd.

Christa Pirard, Sandra Rombouts, Kristel Verkooyen, Marloes Raaymaekers, Inge Klep en Crista de Jong vormen de regionale inbreng, naast Marion Bax die als 47-jarige nog steeds regelmatig in de prijzen rijdt.

De Acht voor vrouwen krijgt een internationaal tintje door de aanwezigheid van een Zweeds zevental, een viertal uit België en de Australische Rochelle Gilmore die dit seizoen al heel wat punten bij elkaar sprokkelde in de wedstrijden om de wereldbeker.