Artikel uit BN/DeStem, 15-09-2003

Seizoen Marion Bax kan niet meer stuk

Door Wijnand Nijs

Maandag 15 september 2003 – BAVEL/MANCHESTER – Marion Bax heeft een seizoen dat al niet meer stuk kan, voorzien van nog een extra toefje slagroom. Zaterdag pakte ze haar tweede wereldtitel op de baan bij het WK voor veteranen in Manchester: die op de puntenkoers.

Ze is duidelijk in haar nopjes, een dag nadat ze haar tweede regenboogtrui kreeg omgehangen. “Ik kon de kracht uitstralen die ik in me voelde”, vertelt de Bavelse. En dat merkte de concurrentie. Paula Noah (uiteindelijk zilver) en Isabel Léon Moncado (brons) konden niets anders doen dan het wiel kiezen van de 47-jarige Bax. Dat was ook haar bedoeling. “Ik wilde in het eerste klassement al afstand nemen. Je kunt beter hebben dat zij in jouw achterwiel zitten, dan dat jij moet achtervolgen.” In die tactiek paste ook de voorsprong die ze tijdens de koers gunde aan een Duitse renster. “Ik zag op het bord langs de baan dat zij nog geen punten had gepakt en dacht ‘beter dat zij vijf punten pakt, dan mijn concurrenten.'” Dat gebeurde, waarmee ze het gat met de concurrentie handhaafde. In de vijftien kilometer durende wedstrijd – met om de tien ronden een klassement waarin de punten verdeeld worden – had Bax zodoende al bij het voorlaatste klassement een voorsprong die niet meer in te halen was.

De techniek en tactiek op de baan zijn sowieso de sterke punten van Bax. Bleek ook eerder in de week. Bax pakte de titel op de sprint, zilver op de achtervolging en brons op de 500 meter, zodat ze op alle afstanden waar ze op uitkwam op het podium stond. Uiteindelijk leverde haar dat nog de titel ‘beste rijdster van het kampioenschap’ op. Twee wereldtitels op de baan, terwijl ze eigenlijk niet eens van plan was af te reizen naar Manchester. “Ik had in oktober in Maleisië willen rijden, maar dat ging niet door. Daarom kon ik toch naar het WK.” Dat dat zo goed uitpakte, was ook voor haar een verrassing. “Ik had mijn seizoen afgestemd op het WK tijdrijden en WK op de weg in Oostenrijk, je moet toch kiezen.” Daar werd ze twee keer derde.