BN/De Stem, augustus 2009

Marion Bax ook blij met bronzen WK-plak

Door: Ad Pertijs

WIELRENNEN – Marion Bax ging voor goud, maar op het einde van het WK tijdrijden voor masters (50-55 jaar) was de 53-jarige wielrenster uit Bavel ook blij met de bronzen plak. “Tegen het gemiddelde van de winnares kan ik niet op”, liet ze vanuit het Oostenrijkse Sankt Johann weten.

De titelstrijd werd gewonnen door de ‘onbekende’ Amerikaanse Ruth Clemence, die de 20 kilometer lange race afwerkte in 27 minuten en 21 seconden. Marion Bax was precies twee minuten langer onderweg. “Toch reed ik bijna dezelfde tijd als vorig jaar”, zei Bax, daarmee aangevend dat ze het vooral had afgelegd tegen een nieuw fenomeen. Clemence dook voor het eerst op in de wereld van de fietsende masters. “Ze reed bijna 44 kilometer per uur. Wie dat donderdag op het NK in Zaltbommel haalt, krijgt volgens mij onmiddellijk een ticket voor het WK in Mendrisio”, zei Hans Goeijers, de vriend van Bax. Bax zelf haalde een moyenne van bijna 41 k/u.

De tweede plaats ging naar eeuwige rivale Susan Shook uit Engeland. Zij klokte een tijd van 29.04.

Morgen (vrijdag) start Marion Bax ook in de WK-wegwedstrijd.