Nieuwsblad van Nieuw Ginneken, oktober 2012

MARION BAX SLUIT WIELERSEIZOEN STERK AF

Nogmaals twee overwinningen

Wielrenster Marion Bax uit Bavel kende zoals vaker de laatste jaren een ijzersterk seizoenslot. In de laatste koersmaand bezette zij louter top tien klasseringen. Hiermee rondde deze 56-jarige een geslaagd wielerseizoen af.

De laatste koersmaand begon voor haar met de overwinning in de tijdrit voor vrouwen over 14,8 kilometer verreden in de winderige polders rond Woubrugge. Met deze eerste plek pakte ze tevens de eindoverwinning in het Zuid-Hollandse tijdritklassement. Hiermee realiseerde zij een van de door haar voor dit jaar gestelde doelen. Voor dit klassement telden 5 tijdritten mee, te weten Puttershoek, Rotterdam-Doenkade, Maasdijk, Noordeloos en Woubrugge. Reeds na de tweede tijdrit kwam Bax aan de leiding, welke voorsprong ze steeds verder uit wist te bouwen.

Direct na de afronding van deze tijdritcyclus deed Bax voor even een stapje terug om vervolgens een doorstart te maken richting een volgend doel: de koppeltijdrit van Puttershoek, de allerlaatste wedstrijd van dit jaar. Deze doorstart maakte ze in de Duitse criteria van Keulen en Kempen, prachtige criteria voor elitevrouwen met snelle parkoersen en veel ambiance. In Keulen werd ze in de massasprint tiende en vervolgens eindigde ze in Kempen in de kopgroep als zesde. Niet slecht tussen de doorgaans meer dan 30 jaar jongere elitevrouwen.

Tenslotte reed ze als afronding van het seizoen de koppeltijdrit van Puttershoek, waar ze startte met Niels Huiskamp uit Fijnaart. Ze had hier al enkele malen gewonnen. Zowel Huiskamp als Bax hadden veel ambitie nogmaals te gaan voor een hoogste klassering en de snelste tijd van de dag….. De aanloop was wat moeizaam. Moeilijke warming-up vanwege de regen, de natte weg en de koude. Gelukkig was het droog bij de start, hoewel de wind aantrok en de weg nog deels nat en glad lag. Huiskamp reed hard, Bax had, zoals de laatste weken, geen echt goede benen en moest zich veelal beperken tot het volgen in het wiel. Ze realiseerden de snelste tijd van de middag over de twintig kilometer met een gemiddelde van 42 kilometer per uur, doch werden naar de tweede plaats verwezen door een koppel met bonificatie. Toch een prima afronding van een meer dan geslaagd wielerseizoen.