4e IN SPAARNDAM, 7e IN DINSLAKEN (D) EN FORSE VAL IN ZONNEBEKE (B) + FOTO’S WK TOEGEVOEGD

Zaterdag stond Marion aan de start van de ronde van Spaarndam voor elite-vrouwen. Het was een koers over 60 km. op het mooie, doch supersnelle rondje van wielerclub HSV DE KAMPIOEN. Het werd een snelle koers en na diverse schermutselingen werd het een gevaarlijke massasprint. Wegrijden was gewoon niet mogelijk; op dit soort rondjes kan er altijd weer wel iemand het geslagen gaatje dichtrijden. Marion kwam op de eerste lijn door de bocht en passeerde in een millimeterspurt als vierde de streep. Elisabeth Folkerts uit Heerenveen won de koers. Hanneke Snijders uit s’Gravenmoer werd zevende en clubgenote Hannie van der Valk uit Middelharnis pakte de negentiende prijs.
Gisteren toog ze naar het Duitse Dinslaken, waar een echt Duits criterium op het programma stond over 40 km. op een rondje van goed een kilometer met 40 rensters aan de start. Elke ronde een premie van 20 en 10 euro, dus de pas zat er al snel in. Na een kwart koers reed er een kopgroep weg van 11 rensters, met daarin naast Marion, oa. Lenie Dijkstra, Alexandra Nohles en Dorethee Grun. Hoewel er telkens weer iemand probeerde weg te rijden, draaide het uit op een sprint met 11. De sprint liep enigszins chaotisch omdat het peloton af moest sprinten juist toen de kopgroep dit peloton bij de laatste doorkomst dubbelde.
Lenie Dijkstra knalde als eerste door de laatste bocht naar de overwinning, Marion pakte de zevende prijs. (zie fotoboek)
Vandaag dacht ze de trilogie vol te maken en toog daarvoor naar het Belgische Zonnebeke. Dit is een selectief criterium met aan de ene zijde omhoog en de andere zijde naar beneden, met het diepste punt in de laatste bocht. En juist daar lag voor Marion vandaag het breekbunt (bijna letterlijk).
Wat gebeurde? Er reden spoedig drie rensters weg: Henrion, Dhaene en Fiers. Na verschillende pogingen reden er nog vijf rensters weg, wat, zo bleek later, de definitieve slag was. Marion zat hierbij, evenals Belgisch kampioene Maes, Nobels, Bouwens en Lensie Debbout. Na enkele ronden vloog men naar beneden de laatste bocht in, enerzijds om het definitieve gat te slaan, anderzijds om naar de drie toe te rijden. In de laatste bocht begon de fiets van Marion te stuiteren en ze ging onderuit. Anja Nobus daar weer over. Anja naar het ziekenhuis, Marion aan alle zijden geschaafd en gebutst; mn. haar linker gezichtshelft ligt helemaal open en is nu al dik en blauw (zie foto-boek). Dat gaat nog wat worden! Ook de fiets moet aardig onder handen genomen worden. Gelukkig (zoals het zich nu doet aanzien) niets gebroken. Naast dit alles is het jammer dat ze een nieuwe en zekere toptien-klassering misloopt. Op zijn slechtst zou ze achtste geworden zijn. Jammer; kijken of de rest van het toch al geslaagde seizoen te redden is?