Na enkele goede trainingsdagen in Zuid-Limburg, uitgeregend in Noordeloos, negentiende in Putte-Kapellen (B) en val in Chaam.

Ook omdat er vorig weekend geen koers was, is Marion de voorgaande week enkele dagen naar Zuid-Limburg geweest. Ze heeft hier op haar vaste trainingsrondje in het grensgebied van Zuid-Limburg en de Voerstreek lekker eens op een andere manier getraind………….. “lekker” zo’n negentig kilometer per dag alleen maar “op en af”. Maar dan op een manier dat je moe en voldaan terug bij de auto komt en je niet geheel uitgewoond bent, zodat je de dag nadien je fiets niet meer aan durft te kijken. Andere omgeving, geen stress, kortom inspannend ontspannend.

Dan zou ze maandag in Noordeloos rijden. Ze had er zin in, niet zo ver weg, niet zo heel veel vertrekkers en niet veel echt sterke rensters. Kortom, ze ging voor een ferme prijs, ware het niet dat het precies bij het startschot hard begon te regenen. Slechts een bui van tien minuten, doch met zoveel neerslag dat de weg wel een half uur nat bleef liggen. En dat op een rondje van 800 meter met zes bochten. Dat heeft Marion echt gehad. Ze vertrouwde het niet en ging terecht op overeind blijven. En dat is nu net waarmee je geen prijs kunt rijden. Ze was dan ook snel gezien. Helaas.

Een dag later dan maar naar het Belgische Putte-Kapellen. Hier werd door vriend en oud-beroepsrenner Hugo van Gastel een wedstrijd georganiseerd voor elite-vrouwen over 60 kilometer op een rondje van 2 kilometer. Vijftig rensters aan de start, snel reed er een kopgroep weg van negen, later gevolgd door een duo. Het peloton sprintte dus voor de twaalfde prijs. Marion wist zich voorin te handhaven en de negentiende prijs mee naar huis te nemen. Foto’s van Joop Snijders in het fotoboek.

Woensdag dan de Acht van Chaam, een koers vijf kilometer hemelsbreed van Marion’s huis. Eigenlijk dus een thuiswedstrijd. Honderddertig rensters aan de start voor een koers van 60 kilometer met vele zeer goede namen, oa. Marianne Vos, de wereld- en Europees-kampioene, en Suzanne de Goede. De weersomstandigeheden waren niet lastig. Het tempo maakte het lastig….. de zestig kilometer in een uur en tweeentwintig minuten. Velen werden er gewoon op snelheid afgereden. Marion reed probleemloos van voor mee. Doel was gewoon uitrijden in het peloton en indien het niet te gevaarlijk werd een prijsje proberen te pakken. Een trio reed weg met Vos, die won. In de finale was er ook nog een groepje van zes weggereden. Het peloton sprintte voor de tiende prijs en begon al zeer vroeg met duwen en trekken. Voor Marion het sein om maar niet mee te sprinten. Gelukkig maar…… een valpartij van een twintig rensters een tweehonderd meter voor de finish, enkelen werden naar het ziekenhuis gebracht. Marion stond net op tijd stil voor de berg rensters, totdat ze door een achterop komende renster omvergereden werd met wat butsen op been en schouder en wat kleine schade aan de fiets als gevolg. Ze kon wel de koers gewoon uitrijden, gevolgd door wat losfietsen. Ze had wel een goed gevoel over de manier waarop ze deze erg snelle koers gemakkelijk uit kon rijden. Nu maar te hopen dat de schrik niet te lang blijft.

Dit weekend hield het niet over. Twee koersen in Belgie, Erondegem en Zingem. Tweemaal reed ze niet slecht, maar het hield ook niet over. Is het een beetje over met haar gezien de leeftijd, of heeft ze gewoon teveel gekoerst in juli (14 maal in een maand is best veel, 7 maal prijs, wat ook weer best goed is)? Marion zal zich eens goed beraden of ze nog verder koerst en zoja, hoe? Erondegem 26ste, Zingem 23ste.

Uitslag ronde van Putte-Kapellen (B):
1. Liesbeth de Vocht
2. Karen Steurs
3. Emma Karolina Johansson, Zweden
4. Lensy Debboudt
5. Kimberly Buyl
6. Annick van Leuven
7. Nanna Steenssens
8. Jennifer Fay, Ierland
9. Angela van der Velde, Nederland
10.Natasia Nobels
11.Julie O’Hagan, Ierland
12. Sjoukje Dufoer
13. Ludivine Henrion
14. Ilse Fiers
15. Kathleen Sterckx
16. Sylvia Debboudt
17. Veerle Ingels
18. Melissa Huyghe
19. Marion Bax, Nederland
20. Sarah Liekens