Sankt Johann in Tirol: wereldtitel tijdrijden geprolongeerd, vierde in zowel de wereldbeker als de wegrit om het wereldkampioenschap! Gevolgd door een positieve pers!

Marion Bax heeft in Sankt Johann in Tirol haar wereldtitel tijdrijden met een jaartje geprolongeerd. Het is haar derde wereldtitel op het onderdeel tijdrijden. In de wegwedstrijd om de wereldtitel miste ze op een haar na het podium. Ze werd vierde.

Het hele jaar is Marion Bax in de weer geweest met de voorbereiding van het wereldkampioenschap tijdrijden voor masters. Met regelmaat reed ze een tijdrit of deed ze een specifieke tijdrittraining. Alles met als doel eind augustus haar titel te prolongeren. Op de bewuste dag trof ze de omstandigheden zoals zij die het liefst heeft: zwakke tot matige wind en temperaturen rond de vijfentwintig graden. De startvolgorde was gunstig. De grootste concurrente, de Amerikaanse Susan Shook, startte 30 seconden voor haar. Een prima richtpunt derhalve. Tot zover klopte het allemaal.
Vraag blijft dan nog of de conditie van de dag er die dag ook is. Die bleek er te zijn. Haar benen draaiden prima. Bax kon op haar fietscomputer perfect het verschil met Shook in de gaten houden en zag dat ze met regelmaat dichter naar haar toe kon rijden. Op het keerpunt was het verschil 7 seconden. In de tweede helft van de race werd het verschil uitgebouwd naar 13 seconden. De overige concurrentes hadden meer verloren op Bax. Ze legde de twintig kilometer af met een gemiddelde van bijna 41 kmpu. De Bavelse wist haar wereldtitel tijdrijden voor masters met een jaar te verlengen met en kon ’s avonds bij de huldiging een nieuwe regenboogtrui aantrekken gevolgd door het Wilhelmus.
Uitslag: 1. Marion Bax 29.31, 2. Susan Shook, USA, 29.44, 3. Lonne Drejer, Denemarken, 30.21, 4. Claire Greenwood, GBR, 30.28, 5. Daniele Claus, Zwitserland, 30.50.

Voor en na de tijdrit stond ze ook aan de start van de wereldbekerwedstrijd en de wegrit om de wereldtitel. In beide koersen was duidelijk dat men Marion vreest om haar kwaliteiten op het vlakke en de sprint. Beide keren probeerde men haar bergop te kraken. Dit lukte gedeeltelijk.

In de wereldbeker kwam ze na de eerste klim nog terug, maar was het op de tweede gebeurd. Een kopgroep van drie reed weg en een duo, Bax met Shook, erachter op 100 meter. Men kreeg het gat niet meer dicht. In de sprint om de vierde plaats klopte de Bavelse de Amerikaanse Shook nipt. De Russin Lubov Vasilikova werd eerste voor de Engelsen Ann Plant en Clare Greenwood .

De wegrit om de wereldtitel had haast hetzelfde scenario. De Engelse Anne Plant liet het peloton kraken bij de eerste beklimming. Het hele veld werd uiteen geslagen. Voorop een duo, Plant en Shook, gevolgd door een groepje van zeven, welke elkaar gevonden hadden nadat eerder alles verbrokkeld was. Dit zevental reed naar de finish om te sprinten voor het brons. De Deense Drejer ging de sprint aan, Marion kwam erover en leek het brons te pakken. Op de streep werd ze echter alsnog geklopt door de Russin Vasilikova. Plant pakte de wereldtitel voor Susan Shook.
Voor foto’s zie het fotoboek.

Uit BNdeStem:

GOEDE GENERALE BAX VOOR TIJDRIT OP WK

door Rolf Finders.
WIELRENNEN – Marion Bax is gisteren in het Oostenrijkse Sankt Johann vierde geworden in de wereldbekerwedstrijd voor Masters 50+. De Russische Vasilikova won.
De wereldbekerwedstrijd is voor de 52-jarige Bavelse wielrenster de generale repetitie voor het WK dat voor haar woensdag begint met een tijdrit, waarna ze donderdag start in de wegwedstrijd.

Vorig jaar werd Bax wereldkampioen tijdrijden en pakte ze zilver op de weg. De Bavelse focust zich met name op de tijdrit. “Daar heb ik ook gewoon meer kansen”, liet ze gisteravond vanuit Tirol weten. “Er moet dan minder worden geklommen. Alleen na zes kilometer zit een lichte klim. Dat scheelt.”

Bax heeft namelijk nog steeds last van haar been dat vorig jaar september werd opengereten na een val in Houtvenne. “Daardoor kan ik bergop niet aan mijn trappers trekken, maar alleen duwen. Dat scheelt net een paar procenten.”

De concurrenten weten dat. “Ze reden tijdens de klim steeds van me weg, waarna ik in de afdaling terug moest zien te komen.”

Dat lukte haar de laatste keer niet meer. “We zaten met zijn tweeën in de achtervolging, maar bleven 15 kilometer lang op 100 meter hangen.”

Uit BNdeStem:

MARION BAX OP HERHALING

door Ad Perijs
WIELRENNEN – Marion Bax uit Bavel mag zich nog een jaartje wereldkampioene tijdrijden bij de Masters noemen.
Gisteren prolongeerde ze in Oostenrijkse Sankt Johan haar titel door rivale Susan Shook met twaalf seconden voor te blijven. Vorig jaar was het verschil op hetzelfde parkoers negen tellen. De Deense Lonne Drejer pakte het brons. ” Ik haalde haar bijna in, dus eigenlijk was er maar één echte concurrente vandaag”, zei de blije Bax. In het gevecht met Shook had de als laatste gestarte Bax steeds een kleine voorsprong. “Ik zag haar steeds rijden. Het verschil bleef constant.”

De wereldtitel heeft een officiële status. “Vroeger was dit een wild evenement, maar tegenwoordig heb je een UCI-licentie nodig om mee te mogen doen”, zegt de 52-jarige West-Brabantse, die de 20 kilometer lange WK-tijdrit met een gemiddelde van bijna 41 kilometer per uur afwerkte in 29 minuten en 31 seconden.

De bijna vijftigjarige Francaise Jeannie Longo rijdt dit jaar het grote WK in Varese. “Als ze stopt bij de elite, komt ze wellicht bij ons rijden,” zegt Bax met een lach. Bax heeft veel respect voor Longo. “Het is weinigen gegeven om op zo’n leeftijd zulke prestaties te leveren. Daar moet je fysiek en mentaal heel sterk voor zijn.”

Bax rijdt in het ‘dagelijks’ wielerleven ook nog gewoon tussen de elitevr0uwen. “Door dat te doen, houd ik de snelheid om hier het WK te winnen.”

Vandaag staat Bax aan de start van de mondiale wegwedstrijd. Daarna keert ze terug naar Nederland om zondag in Oudenbosch het NK tijdrijden voor elitevrouwen te kunnen rijden. “Of ik daar het podium kan halen? Welnee. Mijn eerste uitdaging is om daar niet laatste te worden. Ik vind het al een hele eer dat ik tot de 35 geselecteerde vrouwen behoor.”

De wereldkampioene van Sankt Johann vind het daarom geen schande om in Oudenbosch genoegen te nemen met een plaats in de achterhoede. “Van de 35 deelneemsters rijden er meer dan 25 bij een profploeg. Ze zijn daarnaast dertig jaar jonger dan ik. Dan is het niet zo vreemd dat ze je voorblijven. Als 52-jarige heb je nou eenmaal niet meer de spieren en vezels van een twintiger.”

Uit BNdeStem:

WERELDTITEL VOOR HENNY ROVERS

WIELRENNEN – Henny Rovers is wereldkampioen tijdrijden geworden bij de Masters.
De renner uit Oud Gastel was in het Oostenrijkse Sankt Johann bij de vijftigplussers dertien seconden sneller dan de Sloveen Ropret.
Eerder won Marion Bax al de wereldtitel bij de vrouwelijke masters. In de wegwedstrijd eindigde de Bavelse gisteren als vierde. De Britse Anne Plant won er de titel. Rovers finishte bij de mannen in de wegwedstrijd in het peloton dat 28 seconden na de Deense winnaar Hellerup over de streep kwam.

Van www.bredavandaag.nl:

MARION BAX WEER WERELDKAMPIOEN

door Wijnand Nijs
BAVEL/SANKT JOHAN – De Bavelse wielrenster Marion Bax is woensdag in Oostenrijk wereldkampioene tijdrijden geworden bij de masters. Zij prolongeerde daarmee haar titel van 2007. Het is al de derde keer dat Bax wereldkampioen tijdrijden bij de masters wordt. Eerder pakte ze de titel in 2004.
“Dit is een heerlijk gevoel”, laat de kersverse werledkampioene weten vanaf de massagetafel in Oostenrijk. “Ik heb hier wel naartoe geleefd en kwam ook wel voor het podium, maar het moet wel lukken op zo’n dag.”
Dat bleek geen probleem. Bax startte om kwart over twaalf met haar tijdrit over een licht heuvelachtige terrein. Als laatste, 30 seconden achter haar grote concurrent Susan Shook uit Amerika. “Dat was wel fijn, ik had aan haar een mooi richtpunt. Ik zag al vrij snel dat ik zeven seconden, en later tien seconden, voorsprong op haar had. Toen dacht ik bij mezelf, ‘als ik dat vol kan houden…'”
En ze hield het vol. Op de streep, na twintig kilometer, had ze 12 seconden voorsprong op Shook, die ze ook vorig jaar al te snel af was. Bax finishte in 29.31 minuten. De Deense Lonne Drejer werd derde. Het was volgens Bax geen al te zwaar parcours. “Er zat één klimmetje in, te vergelijken met vier viaducten achter elkaar in Nederland. Die moet je op het buitenblad omhoog kunnen rijden, anders verlies je teveel tijd.”
Vorig jaar reed de Bavelse de 20 kilometer in 29,25 minuten. Morgen, donderdag, wacht al weer de volgende uitdaging. De wedstrijd op de weg om de wereldtitel. “Ook daar probeer ik nog een podiumplaats te halen.”
En daarna op naar het NK tijdrijden in Oudenbosch, zondag. Bij de elitevrouwen.

Van www.bredavandaag.nl:

BAX TEVREDEN MET VIERDE PLAATS OP WEG

door: Wijnand Nijs
BREDA/ ST JOHANN – De Bavelse wielrenster Marion Bax is donderdagmiddag tijdens de wegwedstrijd op het WK voor masters vierde geworden. Bax verloor de sprint in de achtervolgende groep. “Jammer, net geen plek op het podium.”
Het was eigenlijk net iets teveel van het goede, drie wedstrijden kort achter elkaar. Want Bax (52) reed in Oostenrijk maandag al een wereldbekerwedstrijd waarin ze vierde werd, en woensdag de tijdrit waarin ze de wereldtitel pakte. “Die zat toch nog wel in de benen”, vertelt Bax via de telefoon. “Ik had niet de superbenen van gisteren.”
Tijdens de wegwedstrijd over vijftig kilometer viel de beslissing al vrij vroeg. Bij een reeks van demarrages op de beklimming moest Bax afhaken. Susan Shook en de latere winnares Engelse Ann Plat gingen ervan door en bleven uit de greep van het peloton. “De samenwerking was wel goed in de achtervolgende groep, maar zij bleven gewoon weg. Dat is wielrennen.”
Dus restte voor Bax de sprint om de derde plaats. “We gingen tegelijk aan, maar zij was gewoon net iets sterker. Ik ben er wel tevreden mee.”
Vrijdagochtend rijdt de kersverse wereldkampioen tijdrijden weer naar huis, negen uurtjes in de auto. “En dan zondag Oudenbosch, het NK.”