Artikel van www.bredavandaag.nl, augustus 2008

Marion Bax weer wereldkampioen

door: Wijnand Nijs

BAVEL/SANKT JOHAN – De Bavelse wielrenster Marion Bax is woensdag in Oostenrijk wereldkampioene tijdrijden geworden bij de masters. Zij prolongeerde daarmee haar titel van 2007. Het is al de derde keer dat Bax wereldkampioen tijdrijden bij de masters wordt. Eerder pakte ze de titel in 2004.

“Dit is een heerlijk gevoel”, laat de kersverse wereldkampioene weten vanaf de massagetafel in Oostenrijk. “Ik heb hier wel naartoe geleefd en kwam ook wel voor het podium, maar het moet wel lukken op zo’n dag.”

Dat bleek geen probleem. Bax startte om kwart over twaalf met haar tijdrit over een licht heuvelachtige terrein. Als laatste, 30 seconden achter haar grote concurrent Susan Shook uit Amerika. “Dat was wel fijn, ik had aan haar een mooi richtpunt. Ik zag al vrij snel dat ik zeven seconden, en later tien seconden, voorsprong op haar had. Toen dacht ik bij mezelf, ‘als ik dat vol kan houden…'”

En ze hield het vol. Op de streep, na twintig kilometer, had ze 12 seconden voorsprong op Shook, die ze ook vorig jaar al te snel af was. Bax finishte in 29.31 minuten. De Deense Lonne Drejer werd derde. Het was volgens Bax geen al te zwaar parcours. “Er zat één klimmetje in, te vergelijken met vier viaducten achter elkaar in Nederland. Die moet je op het buitenblad omhoog kunnen rijden, anders verlies je teveel tijd.”

Vorig jaar reed de Bavelse de 20 kilometer in 29,25 minuten. Morgen, donderdag, wacht al weer de volgende uitdaging. De wedstrijd op de weg om de wereldtitel. “Ook daar probeer ik nog een podiumplaats te halen.”

En daarna op naar het NK tijdrijden in Oudenbosch, zondag. Bij de elitevrouwen