Artikel uit BN/DeStem, februari 2002

Sportgala brengt winnaars Bredase sportprijzen

Door Peter van Bergen

Dinsdag 05 februari 2002 – NAC-doelman Gabor Babos, zwemmer Gijs Damen en sprint-atleet Simon Vroemen zijn genomineerd voor de titel Sportman van Breda 2001. Op het jaarlijkse sportgala, te houden op dinsdagavond 19 februari in Mega Sport Breda wordt de winnaar bekend gemaakt. Wielrenster Marion Bax, zwemster Patricia Brooijmans en atlete Gerda van Kooten plaatsten zich in het rijtje genomineerden bij de vrouwen.

Voetbalvereniging Baronie, de 4×400 meter- ploeg van Sprint en de vrije slag vrouwenformatie langebaanzwemmen SBC2000 maken aanspraak op de titel Sportploeg van Breda. Kogelstootster Melissa Boekelman, wielrenster Shanne Braspennincx en schermster Djinn Geurts hopen als best aankomend talent te worden uitgeroepen.

Topkeeper

Keeper Gabor Babos is illustratief voor de opleving van NAC. Babos, net als Féhér en Petö door trainer Ten Cate uit het relatief goedkope Hongarije weggeplukt, heeft de allure van een topkeeper. Babos werd tweede in de verkiezing ‘beste keeper van Nederland’.

Zwemmer Gijs Damen, Bredanaar maar lid van MNC Dordrecht, pakte een nationaal kampioenschap op de 100 meter wisselslag. Damen had daarnaast zijn inbreng bij de zilveren medaille van de 4x 50 meter vrije slagploeg, behaald op het Europees kampioenschap in Antwerpen. Sprint-atleet Simon Vroemen imponeerde op het Nederlands kampioenschap op de baan met een eerste plaats op de 3000 meter steeple. Op het WK baan reikte hij tot de halve finale. Op het EK-cross zat hij in de Nederlandse ploeg.

Superseizoen

Wielrenster Marion Bax kende ondanks een gebroken sleutelbeen een superseizoen. Ze won drie wedstrijden en reed praktisch in alle koersen van de elite-vrouwen bij eerste tien. Marion Bax werd op het WK op de baan voor veteranen zowel op de achtervolging als de klassementswedstrijd wereldkampioen. Bij de sprint behaalde ze brons.

De palmares van zwemster Patricia Brooijmans laat een derde plaats op het NK-lange afstand 15 km zien. Ze werd eerste op het Brabants kampioenschap lange afstand 10 km, eveneens eerste op het langebaanklassement Brabant, tweede in het lange afstand-klassement Nederland, zesde in het eindklassment langebaanzwemmen Nederland.

Bij de Brabantse Zomertitels werd ze winnaar op alle vrije slag onderdelen (100m, 200m, 400m en 800m). Veteraan-atlete Gerda van Kooten is geen onbekende in het rijtje genomineerden. Op het EK-indoor voor veteranen werd ze in haar categorie eerste op de 800 en 1500 meter. Op de 3000 meter werd ze tweede. Ook op het NK baan en WK baan pakte ze op de 800 en 1500 meter en gouden plak. Goud was er tenslotte op het EK-10 km op de weg. In de categorie 60+ is ze houdster van wereldrecords op de 800, 1500 en 3000 meter en op de Engelse Mijl.

Algemeen kampioen

Het eerste elftal van voetbalvereniging Baronie herhaalde de stunt van 1997 door vorig seizoen algemeen kampioen van Nederland te worden. Voor een amateurvereniging is dat het hoogst bereikbare.

De 4x 400 meterploeg van Sprint, bestaande uit Jasper van Leeuwen, Joep Dekkers, Joeri Neger en Ivo Roovers werd eerste op het NK-estafette. Op het EK werd een derde plaats behaald. De vrije slagploeg vrouwen langebaanzwemmen SBC2000, bestaande uit Patricia Brooijmans, Susan de Baar, Chantal Verhoef, Jitske Ham en Tanja Mertens werd in het nationaal totaalklassement tweede. De ploeg zit al vier jaar bij de top drie van Nederland.