Artikel uit BN/DeStem, februari 2002

Gabor Babos sportman van het jaar

Door Peter van Bergen

Woensdag 20 februari 2002 – Breda – NAC-doelman Gabor Babos is gisteravond op het jaarlijkse Sportgala van Breda uitgeroepen tot beste sportman van 2001. Babos, Hongaars international, dankt zijn uitverkiezing aan de opwaardering van NAC tot subtopper, waaraan Babos met zijn imponerend keeperswerk mede gestalte gaf.

Tot sportvrouw van het jaar werd zwemster Patricia Brooijmans van Z&PC gekozen. Brooijmans kwam tot opvallende prestaties in het langebaanzwemmen. Sportploeg van Breda 2001 werd het eerste elftal van Baronie, dat de stunt van 1997 herhaalde door nationaal amateurkampioen van Nederland te worden. De awards, ontworpen door de vorig jaar overleden Aimée Tollenaar, werden uitgereikt door wethouder Marja Heerkens.

Het gala, ingeleid door Heerkens, werd overigens direct onderbroken om foutparkeerders bij een overvol Megasportcentrum een driftig bekeurende politie voor te laten zijn. Een aantal sporters en belangstellenden, waaronder een naar buiten sprintende wethouder, lukte dat. De rest had tot veel ergernis de prent van pakweg veertig euro al op de voorruit.

Concurrentie

Winnaar Babos, door zijn betaald-voetbalcollega’s eerder al tot tweede beste keeper van Nederland uitgeroepen, bleef in zijn categorie zwemmer Gijs Damen (van MNC Dordrecht) en Sprint-atleet Simon Vroemen voor. Bredanaar Damen werd nationaal kampioen op de 100 meter wisselslag en pakte zilver met de Nederlandse ploeg op de 4×50 meter vrije slag op het EK in Antwerpen. Vroemen werd onder meer eerste tijdens het NK-baan op het onderdeel 3000 meter steeple. Op het WK werd hij in dezelfde discipline halve finalist.

In de categorie sportvrouw waren, naast de winnende Patricia Brooijmans, wielrenster Marion Bax en atlete Gerda van Kooten genomineerd. Marion Bax maakte een superseizoen mee bij de elitevrouwen, won drie wedstrijden en pakte bij het WK-veteranen twee titels op de onderdelen achtervolging en klassementswedstrijd. Veterane Gerda van Kooten bleef het nationaal en internationaal uitstekend doen op de loopnummers op de midden- en lange afstanden. Diverse eerste plaatsen, waaronder goud op het EK-10 km en WK-baan 800 en 1500 meter, waren het gevolg.

Baronie had de concurrentie van de genomineerde 4×400 meter mannenploeg van Sprint en de vrije slag/langebaanformatie van SBC 2000. Sprint, met Jasper van Leeuwen, Joep Dekkers, Joeri Neger en Ivo Roovers, werd eerste op het NK-estafette. SBC 2000 werd met Patricia Brooijmans, Susan de Baar, Chantal Verhoeff, Jitske Ham en Tanja Mertens tweede van Nederland.

Talent

Tot talent van het jaar werd de 12-jarige Melissa Boekelman van Sprint gekozen. Op de technische nummers kogelstoten, speerwerpen en discuswerpen bleek ze voor haar leeftijd landelijk verbluffend sterk. Ook de discipline verspringen biedt mogelijkheden voor de toekomst. Genomineerd bij de talenten werden schermster Djinn Geurts en wielrenster Shanne Braspennincx.

Harrie Voesenek van wielervereniging Avant werd voor zijn vele verdiensten uitgeroepen tot sportvrijwilliger van het jaar. Hans Emmerik van de Recreatieve Badminton Bond en Toos Nelen van turnvereniging De Samensprong werden naast Voesenek als pro deo-kaderkrachten in het zonnetje gezet.