Artikel uit BN/DeStem, maart 2002

WV Breda houdt brede ambities

Door Jan van Dongen

Vrijdag 29 maart 2002 – Breda – De eerste overwinning via routinier Ruud Zijlmans was al binnen voor de ploegenvoorstelling van gisteravond in het eigen clubgebouw. WV Breda Knooppunt heeft zo zijn ambities. Maar eerst en vooral plezier in fietsen.

Juist Zijlmans mag gezien worden als de verpersoonlijking van wat de wielervereniging uit Breda voorstaat. De renner uit Roosendaal was toevallig vrij op de datum van de ronde in Oud-Vossemeer. “Omdat Van Vliet/Gazelle die dag geen klassieker op het programma had staan. Zijlmans: “Ik ben als soigneur van Bert Story/Piels overgestapt naar de club uit het Westland. Tot het NK in juni gaat de meeste tijd daar in zitten. Maar als het maar even kan, rijd ik mijn eigen wedstrijdjes. Een week tevoren werd ik nog derde in Merksem.”

Uitstraling

Voorzitter Joep Bakers geniet van de uitleg van Zijlmans. “Elke renner bij ons wil goede uitslagen rijden. Maar de wereld vergaat niet als het een keer niet lukt. Een finaleplaats in de clubcompetitie blijft de doelstelling. Er moet van de ‘amateurs’ voldoende uitstraling blijven uitgaan om jongeren in onze opleiding te prikkelen naar zo’n niveau te groeien. En mocht er in al die jeugd van ons genoeg talent zitten met uitzicht op hogere ambities, moeten we er niet voor terugschrikken om een Trade Team III op poten te zetten.”

Voorlopig richt WV Breda zich vooral op de uitbouw van haar opleiding. De financiën zijn er. Zoals vorig jaar bracht de Société Les Amis du Velo een aardig bedrag bij elkaar, negenduizend euro. Bakers: “Uitgangspunt is om elke renner zoveel plezier in het fietsen te geven, dat hij juist daarin de stimulans vindt om zijn eigen grenzen te verleggen.”

Ambitie

Een stelling die Marion Bax wel aanspreekt. “Ik heb met mijn 46 jaar nog gewoon de ambitie om tegen de maand mei aansluiting te vinden met de beste rensters van Nederland. Dat moet ook wel. Om opnieuw kans te maken op het WK voor Masters. Maar in de club zie ik rond me heen heel wat vrouwen worstelen met dat hoge niveau. Mannen kunnen kiezen voor de sportklasse-A of -B, voor elite zonder contract, bij de overstap van de junioren word je eerst nog neo. Maar als renster moet je meteen maar partij kunnen geven aan de absolute top, voor een deel pure profs.”

Bax is dan ook blij, dat er bij WV Breda veel steun is om in samenwerking met de BWF een cyclus van 28 koersen te maken voor rensters met wat mindere mogelijkheden qua klasse, tijd of interesse. “Door aparte koersen voor rensters zonder contract zijn er nu in feite al drie verschillende lagen. Daardoor zullen er in de toekomst zeker minder afhaken.”

Afhaken deed in ieder geval niemand bij de elite en neo’s. Ploegleider Ludo van Overveld: “Daar ben ik best trots op. Het geeft de goede sfeer in de groep aan. We hebben dan wel niemand met profambities, maar wel met de juiste instelling om zelf weer een trapje hogerop te komen. Van Dennis Raadtgever, Lex Nederlof en Martijn Simons verwacht ik zeker weer het een en ander. Vorig seizoen zaten die drie haast altijd mee in de finale van de klassiekers in de clubcompetitie in de regio Zuid. Dat moet nu ook lukken.”