Artikel uit BN/DeStem, september 2002

Bax zoekt naar vorm voor WK op de baan

Van onze sportredactie

Donderdag 12 september 2002 – Breda – Marion Bax, 46 jaar en nog altijd gedreven om topprestaties te leveren. De wielrenster uit Bavel reist deze week af naar Manchester in Engeland. Daar begint maandag het WK baanwielrennen voor senioren, waar zij twee wereldtitels verdedigt.

Door tegenslag in de voorbereiding is het echter afwachten of de wielrenster in staat is om haar prestatie van vorig jaar te evenaren.

Op het WK van vorig jaar was Bax goed voor titels op de achtervolging en in de puntenkoers. Of dat er dit jaar ook in zit, is de vraag. De Bavelse kreeg een paar weken geleden last van een darminfectie. Daar is ze nog steeds van aan het herstellen, waardoor ze geen optimale voorbereiding voor het WK kent. De wielrenster ziet het echter niet pessimistisch in.

“Ik ben volop aan het trainen en ga zeker proberen mijn wereldtitels te prolongeren. Of ik goed presteer, of niet, hangt echter helemaal af van het feit of ik in vorm ben, maar ook hoe sterk de concurrentie is. Ik heb het hele jaar nog niet tegen hen gefietst, dus dat is afwachten. Vorig jaar was ik in topconditie. Dit jaar is het afwachten.”

Hoewel haar conditie nog niet helemaal op peil is, denkt de wielrenster toch kans te maken op medailles. “Vorm is iets ongrijpbaars. De ene week kun je totaal niet in vorm zijn en de andere week kun je in supervorm verkeren.” Bax heeft ook tijdens haar ziekte getraind en wedstrijden gereden. Deze week heeft ze een beetje gas teruggenomen om zich te kunnen voorbereiden op volgende week.

Bax schat haar kansen klein op de sprint en de 500 meter tijdrit een stuk lager in. Die afstanden dienen om er een beetje in te komen en te kijken hoe sterk de concurrentie is. “Op het moment komt die concurrentie voornamelijk uit Engeland, de VS en misschien ook wel uit Mexico. Op de puntenkoers heb ik zeker kans op een medaille, dat is ook mijn beste onderdeel, maar het hangt af van het verloop van de koers. Bij de achtervolging ben ik ook één van de kandidates voor een medaille. Of ik mijn wereldtitels kan behouden, weet ik niet, maar ik ga in ieder geval mijn best doen”, belooft de Bavelse.

Hoelang de wielrenster nog door wil gaan met fietsen, weet ze nog niet. Ze bekijkt het van jaar tot jaar. “Het kan natuurlijk niet eeuwig zo doorgaan. Aan wilskracht en karakter ontbreekt het me niet, maar het moet wel op te brengen zijn. En het moet vooral ook leuk blijven.”