Artikel uit Amphia Actueel, oktober 2002.

GOUDEN MEDAILLE VOOR MARION BAX

Het is de 46-jarige Marion Bax uit Bavel weer gelukt, in september werd zij wereldkampioen sprint op de wielerbaan tijdens het kampioenschap voor Masters (senioren) in Manchester. De IC-verpleegkundige, die al ruim 15 jaar bij het Amphiaziekenhuis op de locatie Langendijk werkt, was ook vorig jaar wereldkampioen.

“Ik train zes dagen per week en werk parttime. Een hele opgave maar het is dan ook een kick om zo’n medaille te winnen”, vertelt Marion trots. Op zestienjarige leeftijd raakte Marion al in de ban van het wielrennen. In navolging van haar broer werd ze lid van de wielerclub Feyenoord. Na tien jaar op topniveau te hebben gefietst in de wielerformatie Beck’s Bier en later de Shimano-ploeg met Mieke Havik en Conny Meijer, besloot Marion op 27-jarige leeftijd haar fiets aan de wilgen te hangen. “Ik had het wel even gezien en wilde mijn tijd ook aan andere zaken besteden.”

Helemaal afstand nemen van de wielersport kon ze echter niet. “Ik besloot langzaam af te bouwen door toertochten te blijven rijden als lid van de toervereniging De Rouleurs in Ulvenhout”. De loodzware tochten die zij met deze vereniging in buitenlandse hooggebergten maakten, zorgden er voor dat haar conditie niet alleen op peil bleef maar nog zelfs verbeterde.

FUN

Het was 1998 toen Marion besloot om voor de “fun”weer eens een wedstrijd te rijden. Het werd een overweldigende comeback met als klap op de vuurpijl een tweevoudige gouden medaille op het  wereldkampioenschap in 2001 en 2002. Vorig jaar werd Marion genomineerd voor sportvrouw van het jaar in de regio Groot Breda, ze werd tweede.

Twee weken geleden werd Marion nog tweevoudig wereldkampioen bij de para-/medici op de weg en in de tijdrit in het Belgische Beringen-Koersel. De 46-jarige sportvrouw denkt dan ook niet aan stoppen. “Ik heb al zoveel blessures en tegenslagen gehad, het schijnt niets uit  te maken. Het wielrennen zit nu eenmaal in mijn bloed. Ik zou niet zonder kunnen!”

Wie nog meer van Marion Bax wil weten kan op haar website www.marionbax.nl kijken. (MVV)