Artikel uit Het Stadsblad, januari 2003

Een sportgala met echte sterren

Door Marco van Dijnsen

Breda – De nominaties voor Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en Sportvrijwilliger zijn weer bekend. Nieuw is dat in de categorie aankomend talent een onderscheid is gemaakt tussen de jongens en de meisjes. Zes categorieen met elk drie genomineerden. Op 11 februari wordt in partycentrum De Kroon aan de Boschstraat (19.30) bekendgemaakt wie met de felbegeerde titels naar huis mogen.

De jury had dit jaar een ruime keuze uit zowel mannelijke als vrouwelijke sporters. Want, en dat moet gezegd, sportend Breda presteerde goed in het jubileumjaar Breda 750. Zo waren er Nederlandse, Europese en Wereldkampioenen te huldigen.

Sportman
Wielrenner Stef Clement werd NK tijdrijden onder de 23 jaar en tevens kampioen tijdrijden district Zuid-West. Op het WK in Belgie reed hij bij de eerste 30 coureurs en verdiende daarmee een plek in de nationale selectie onder 23 voor het komende seizoen.
Schoonspringer Robert van Teeffelen is een echte gouddelver. Hij veroverde op zowel de Open Nederlandse, als Open Duitse Kampioenschappen Masterspringen op alle onderdelen goud. In zijn vijf “springjaren” scoorde hij eerder 3x goud en 1x zilver op het NK Torenspringen.
Atleet Simon Vroemen beleefde in 2002 zijn definitieve Europese doorbraak met een 2e plaats steeple op het Europese Kampioenschap in Munchen. Ook vestigde hij een Nederlands (2000 meter steeple) en Europees record (3000 meter steeple). Op het NK Steeple 3000 meter was de Sprintatleet eveneens ongenaakbaar. Zowel indoor, als outdoor, eiste hij de titel op. Vroemen is niet alleen genomineerd voor Sportman van het jaar in Breda, maar tevens genomineerd voor Europees Atleet van het jaar.

Sportvrouw
Wielrenster Marion Bax is een sportvrouw die in haar categorie al jaren aan de top presteert. Vorig seizoen mocht zij het WK Masters sprint aan haar palmares toevoegen. Zilver was er op de onderdelen achtervolging en klassementswedstrijd. Daarnaast werd ze wereldkampioene op de weg voor para-/medici op de onderdelen individuele tijdrit en wegwedstrijd.
Vorig jaar werd atlete Melissa Boekelman nog gekozen tot aankomend talent. Nu voor Sportvrouw. De pas 13-jarige is met name op de werpnummers een klasse apart. Ze won alle titels op landelijk niveau en werd Europees recordhoudster op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. Maar ook op de andere onderdelen behoort ze tot de Nederlandse top. Op de meerkamp verbeterde ze drie keer de beste prestatie aller tijden uit 1988 tot een totaal van 4210 punten.
Zwemster Annie Vos, eerder Sportvrouw 1998, kwam terug van een zware blessure, maar zwom afgelopen jaar weer als vanouds. Op zowel de Zomer- , als Winterkampioenschappen Open Nederlandse Masters vier maal goud en eenmaal zilver. Ook werd ze vijfmaal Frans Kampioen en derde op het WK 3 km vrije slag in Nieuw-Zeeland. In de categorie 55+ werd ze tot slot Brabants Kampioen schoolslag en vrije slag. Landelijk winnares werd ze in de categorie 65+ op dezelfde onderdelen.

Sportploeg
Het onderwaterhockey-jeugdteam van OSV Argonauta is genomineerd voor Sportploeg. Voor het derde jaar achtereen werd het team Nederlands Kampioen in deze onbekende maar zware sport.
De hockeymeisjes van A1 van Breda werden Zuid Nederlands Kampioen Zaalhockey en haalden brons op het NK in de zaal. Kroon op het werk was de titel NK op het veld. Een unieke prestatie voor Breda, de stad met de hoogste hockeydichtheid ter wereld.
Van Sprint is de 4×400 meter senioren mannenploeg genomineerd. De vier atleten behaalden op het NK in Amstelveen in een sterk bezet veld een bronzen medaille.

Talent jongens
AV Sprint vindt in de categorie Aankomend talent Jongens ook twee genomineerden. Sander Hage is hinkstapspringer met twee keer tweede NK indoor en outdoor.
Jelle van Kesteren behaalde tweemaal goud op het NK. Op de onderdelen 60 meter en 200 meter was hij de snelste. Het verspringen leverde hem een zilveren medaille op.
Wielervereniging Breda-Knooppunt heeft met Ricardo van der Velde weer een echt talent in huis. Hij won dit seizoen al negen veldritten, waarvan enkele internationaal.

Talent meisjes
Een ander talent van Breda-Knooppunt is Shanne Braspennincx. De 11-jarige wielrenster werd NK op de weg en behaalde zilver bij het NK veldrijden.
Schermster Djinn Geurts is een echte klasse apart. Hoewel ze nog bij de pupillen uit mag komen, waar ze ook de Nederlandse titel behaalde, won ze eveneens die titel bij de cadetten (t/m 17 jaar). Brutaal pakte ze zilver bij de junioren (t/m 19 jaar). De 14-jarige tovenaar met de floret kwalificeerde zich door een aantal overwinningen op internationale toernooien, voor deelname aan het WK in Sicilie.
Karateka Jaimy van Hooijdonk is met haar dertien jaar bezitster van de bruine band. Ze werd voor de derde keer Nederlands kampioene. Internationaal won ze goud in Belgie, Frankrijk en Duitsland. Ze debuteerde in kumite (vrij gevecht, een hele andere discipline) en werd onverwcht Nederlands kampioen bij de jeugd.

SportvrijwilligerLeentje Derks-van de Maagdenberg is 47 jaar lid van handbalvereniging Be Fair, waarvan 40 jaar als voorzitster. De 68-jarige is nog steeds actief als speelster, scheidsrechter en boegbeeld van de vereniging.
Ed de Weerdt van Surena is 13 jaar actief bij de zwemvereniging. Al die jaren als trainer en bestuurslid weerhielden hem er niet van om nog talloze andere functies bij de club te verrichten.
Voorzitter Christ Crul van V.V. Breda is ook zo’n bestuurder, die als boegbeeld betiteld kan worden. Vanaf de jaren tachtig is de oud-politicus actief voor de kleine, maar knusse club aan de Bijster.