Artikel uit BN/De Stem, februari 2004

Recordzwemmer pakt ook prijs in Breda

Door Peter van Bergen

Woensdag 11 februari 2004 – BREDA – Op het jaarlijkse sportgala van Breda is zwemmer Gijs Damen sportman van Breda geworden.

Damen, gisteravond niet aanwezig wegens een verblijf in Griekenland, was in 2003 WK-deelnemer en later in Dublin op de 4 x 50 meter vrije slag- estafette met een nieuw wereldrecord winnaar op het Europees kampioenschap. Wielrenster Marion Bax werd met onder meer twee wereldtitels op het WK- Masters uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar 2003. Het zeiltrio Sven Machielsen/Bram van Hooydonk/John den Engelsman mag zich met een wereldtitel de beste sportploeg van het jaar noemen. Karateka Jaimy van Hooydonk en atleet Sander Hage werden uitgeroepen tot Bredaas meest belovend vrouwelijk- en mannelijk talent. Kees Timmerman van voetbalvereniging Breda is een jaar lang sportvrijwilliger van de stad.

Goed bezocht
Op een zeer goed bezocht sportgala, voor het eerst in Hotel Brabant en gepresenteerd door speaker Cees Maas, reikte wethouder Albouw de prijzen uit. Alle winnaars kregen de gala-award, ontworpen door kunstenaar Aimée Tollenaar. Damen vocht zijn verkiezing uit met atleet Simon Vroemen, die vorig jaar won en Stephan Lokhoff, speler in het Nederlands voetbalelftal van de Paralympics. Marion Bax won ten koste van de zwemster Sandra Temmerman en atlete op de technische nummers Melissa Boekelman. De laatste werd in 2002 sportvrouw van Breda. Het zeiltrio Machielsen/Van Hooydonk/Den Engelsman, dat wereldkampioen werd in de J22- klasse, moest concurreren met de 4 x 400m estafetteploeg mannen van Sprint (Michiel Husslage, Joep Dekkers, Joeri Neger en Ivo Roovers) en het naar de eredivisie gepromoveerde vrouwenbasketbalteam van Sharklets, nu spelend onder de naam Barons. In de categorie talenten had bij de meisjes winnares Jaimy van Hooydonk, al driemaal Nederlands kampioen in de discipline Kata, tegenstand van atlete Lesley van Miert en handboogschutter Laura van Bergen van Alliance d’Amitié. Bij de jongens won Sprint-atleet Sander Hage dankzij een eerste plaats bij het hinkstapspringen tijdens het NK-Junioren Indoor. Karter Roy Zegers en schaatser Mattijs van Gink waren de twee andere genomineerden.

Ruud Weber
Voorafgaand aan de uitverkiezing memoreerde Frans Jansen, voorzitter van het Sportgala, de gisteren overleden Ruud Weber, gemeentelijk ambtenaar en oud- bestuurslid van het gala.

Wethouder Arbouw liet aan het slot van een smakelijk praatje (‘Minder hamburgers, meer trainen.’) ook blijken, dat ook Breda niet aan de landelijke bezuinigingsdrift op sportgebied ontkomt. De fusie tussen Sportpunt en Vrijwilligerszorg, aan de Pasbaan samen in een nieuwe accommodatie onderbracht, zal volgens hem qua service aan de sport wel een meerwaarde betekenen.

Het Bredase Prisma College kreeg tussen alle winnaars door de tijd om te pleiten voor ‘een leven na(ast) de sport.’ Het Prisma College is één van de aangewezen scholen in Nederland om aankomende sporters tijd en gelegenheid te bieden zich te ontwikkelen, maar ook om de weg te bereiden naar een toekomst na afloop van een sportcarrière. De combinatie studie- (top)sport verloopt volgens woordvoerder Peter Raaijmakers goed en volgens hem op het Prisma College zelfs prima.