Artikel uit BN/DeStem, januari 2004

Breda eert zijn sportvedetten

Door Peter van Bergen

Dinsdag 6 januari 2004 – SBC 2000-zwemmer Gijs Damen, voetballer Stefan Lokhoff en Sprint-atleet Simon Vroemen, in alfabetische volgorde genoemd, zijn genomineerd voor de eretitel Sportman van Breda 2003.

Bij de vrouwen gaat het tussen de Bavelse wielrenster Marion Bax, atlete Melissa Boekelman uit Breda en reddend zwemster Sandra Temmerman. Op het komend Sportgala, dat op 10 februari wordt gehouden strijden daarnaast het vrouwenteam van Barons, voorheen Sharklets, de 4 x 400 meterploeg van Sprint en het zeilduo Sven Machielsen/Bram van Hooydonk om de titel sportploeg van het jaar.

Alle sporters zijn in en rond Breda woonachtig, of sporten bij een Bredase vereniging, de twee criteria waaraan moet worden voldaan. Op basis van prestaties op in volgorde WK, EK, NK en in regionaal verband is er gejureerd, al blijft het in de verschillende sportdisciplines toch onvermijdelijk appels met peren te vergelijken. Op het jaarlijkse sportgala, plaats en tijd worden nog bekend gemaakt, wordt zowel bij meisjes als jongens ook het meest aansprekende talent bekend gemaakt. Bij de meisjes gaat het tussen handboogschutter Laura van Bergen van Alliance d’Amitié, Shotokan-karateka Jaimy van Hooijdonk en Sprint- atlete Lesley van Miert. Atleet Sander Hage van Sprint, schaatser Mathijs van Gink van SSV Breda en Prisma College-scholier en karter Roy Zegers zijn de genomineerden bij de jongens. Gijs Damen was in 2003 een succesvol WK- ganger in Barcelona. Damen pakte goud in de 4 x 50 meter vrije slag estafetteploeg samen met Johan Kenkhuis, Mark Veens en Pieter van den Hoogenband. Stephan Lokhoff, 21 jaar en student rechten, voetbalde zich in 2003 in het Nederlands Elftal van de Paralympics en plaatste zich op het WK in Argentinië voor de Paralympics dit jaar in Athene. Simon Vroemen, sportman van Breda vorig jaar, kampte na zijn successen in 2002 met medische problemen. Toch werd hij in juli Nederlands kampioen op de 3000 meter steeple en was hij finalist in die discipline op het WK- atletiek in Parijs. Vroemen is sinds 2002 ook Europees recordhouder op de 3000 meter steeple.

Wielrenster Marion Bax mag spreken van een uiterst succesvol 2003. Op 47-jarige leeftijd en na een flinke portie blessureleed was ze bij de elite-vrouwen van Leontien van Moorsel nog steeds een sub-topper. Op het WK-Masters in Manchester was ze met onder meer twee wereldtitels de allerbeste. Melissa Boekelman, vorig jaar sportvrouw van Breda, gaat onverdroten door met speer, kogel en discus. Nederlands kampioen werd ze op alledrie de onderdelen en meerkamp. Interlandwinnaar mocht ze zich noemen tegen Duitsland (kogel en discus) en winnares op de Koninkrijksspelenop Aruba (kogel). Sandra Temmerman richtte zich vanaf 2002 volledig op wedstrijdzwemmen en zwemmend redden. Ze reikte tot vier finaleplaatsen op het NK in Amsterdam. Het leverde haar uiteindelijk een zilveren medaille op de 200 meter vlinderslag. Op het EK-zwemmend redden kwam ze tot twee bronzen medailles op de 200 meter hindernis en de rescue race. Met het nationale team pakte Sandra in verschillende estafettes goud, zilver en brons. Wereldrecords waren er later bij internationale wedstrijden in Warendorf op de 4 x 50 meter torpedo- en reddingsestafette.

NAC kwam met een vierde plaats in de competitie en het bereiken van Europees voetbal tot de beste rangschikking sinds vele jaren. NAC was enkele jaren terug sportploeg van het jaar, toen het promoveerde naar het hoogste niveau.

De jury koos ervoor drie andere ploegen te nomineren. Het vrouwenteam van Barons, toen nog onder de naam Sharklets, dwong promotie af naar de eredivisie. Voor een stad als Breda, waar het basketbal nooit echt goed van de grond kwam, mag dat een prestatie van formaat heten. De 4 x 400m- estafetteploeg van Sprint pakte voor het vierde opeenvolgende jaar een medaille op het NK. Sprint, met Michiel Husslage, Joep Dekkers, Joeri Neger en Ivo Roovers, eindigde in september in Amstelveen als tweede. De zeilers Sven Machielsen (Bavel) en Bram van Hooijdonk (Breda) werden in het Italiaanse Triëst wereldkampioen in de J22- klasse. Eerder al stak het duo, samen met stuurman John den Engelsman, ook het Europees- en nationaal kampioenschap op zak.