Artikel uit De Bode, september 2005

Marion Bax pakt derde wereldtitel op puntenkoers Manchester

MANCHESTER- Na een jaar overgeslagen te hebben, toog Marion Bax uit Bavel van het WV Breda-Knooppunt-Bouwhuis-Ladiesteam dit jaar weer naar Manchester voor het WK puntenkoers Masters. Eerder al was ze op dit onderdeel tweemaal wereldkampioene geworden en had ze tweemaal zilver gepakt.

Tijdens de warming-up al was dan ook te merken dat Marion de geviseerde renster in de wedstrijd zou zijn. En dit klopte. Drie Amerikaanse rensters reden in de slag om Marion van de titel af te houden. Enkele malen werd ze tegen de balustrade klem gereden om haar te intimideren. De waarschuwing vooraf dat dit zou gebeuren klopte en ook haar reactie hierop. Resoluut ertegenaan gaan hangen en de ellebogen erin zetten! Die werden dus meteen wat tammer. Ook de opdracht hoe te sprinten werd niet in de wind geslagen: van ver aangaan, een of twee lengtes pakken en met de grotere versnelling “vollen bak” naar huis rijden. De eerste twee klassementen waren voor Marion. Daarop liet ze de Amerikaanse Macro, tot dan zonder punten, wegrijden. Deze pakte een ronde (10 punten bonus) en ondertussen pakte deze renster ook nog een klassement. Kwam ze op 15 punten tegen Marion op dat moment op 13. Velen begrepen de strategie niet. Doel van Marion was op dat moment de directe concurrentie, die voortdurend op haar wiel reed, de punten te ontnemen (Macro pakte die immers) en ze uit haar wiel te lokken, daar ze nu zelf het initiatief moesten nemen. Dit lukte perfect. Ook belangrijk was dat Marion ervan overtuigd was dat ze Macro in de sprint kon kloppen. Toen Marion ook het daarop volgende klassement won, hoefde ze alleen nog in het wiel te gaan zitten van Macro. Dit gebeurde, hoewel ze het niet kon nalaten in de laatste ronde zich toch nog in de sprint te mengen. Won ze zeer nipt net niet. Maar het belangrijkste……. de derde wereldtitel op het onderdeel puntenkoers was binnen. Een mooie revanche op de onterechte diskwalificatie van het WK weg te Sankt Johann (hoewel ze voor die revanche misschien wel in 2006 terug gaat naar Sankt Johann?).