Artikel uit BN/De Stem, maart 2006

Bij Breda is plaats voor jong en oud

Door Jan van Dongen

Dinsdag 14 maart 2006 – BREDA – Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar respect voor wat ouderen mag niet worden vergeten. Bij WV Breda Knooppunt zal er ook niemand omheen kunnen. Daar zorgt Marion Bax wel voor. De 49-jarige renster uit Bavel is al toe aan haar zevende wereldtitel.

Shanne Braspennincx heeft al drie nationale truien. Marion Bax grossiert in truien met een regenboogmotief als wereldkampioene, op weg en baan.

Shanne Braspennincx die als jeugdrenster al drie nationale titels op haar naam schreef, kijkt met bewondering naar haar zoveel oudere clubmaatje. Maatje? Bax had in leeftijd zowat haar moeder kunnen zijn.

Op de fiets staat Bax nog altijd haar mannetje. Op het laatste NK voor elite in Rotterdam eind juni finishte zij als 32e op slechts enkele seconden van nationaal kampioene Janneke Vos. Twee jaar tevoren stond ze met een achttiende plaats zelfs nog wat korter in de uitslag. “Mijn zeven wereldtitels en die ene Europese pakte ik vooral op de baan bij de WK voor masters.”

Shanne Braspennincx gaat haar eerste jaar in bij de nieuwelingen-meisjes. “Mijn kampioenstrui van categorie 7 mag ik dus niet meer dragen in de koers.”

Er rijden bij WV Breda overigens niet alleen vrouwen rond. De mannen zijn ook goed vertegenwoordigd. Dat vooral dan in een groeiende jeugdafdeling. Anton van Leest krijgt als hoofdtrainer assistentie van Ruud Janssens en voorzitter Marco Aerts en kan bouwen op tal van begeleiders.

Voor het Baronie College zijn al die activiteiten reden genoeg om de Bredase wielerclub te sponsoren. Directeur mevrouw Janus: “Je kunt je naamsbekendheid zoeken met advertenties in verschillende kranten. Met ‘horeca en toerisme’ op de truitjes van de renners bereiken we echter ook onze doelgroep. Waarbij we meteen onze waardering voor de vertrouwde en verantwoorde opvang van al die jongens en meisjes kunnen uitdrukken.”

WV Breda Knooppunt richt zich op de doorgroei van talent om over enkele jaren bij de elite en beloften weer met een wat grotere selectie voor de dag te komen. Secretaris Wim Dielemans: “Elke club heeft zo zijn golfbewegingen. Wij hebben in onze historie al heel wat renners van naam zien passeren.”

Renners als Wies van Dongen, Frits Pirard, Johan van der Velde, Tonnie Akkermans en Jelle Nijdam. Vorige week paradeerde Stef Clement (ex-nationaal kampioen tijdrijden en winnaar in 2005 van Olympia’s Tour) twee keer over het scherm in Parijs-Nice. “Het kan dus erg snel gaan. Daar hopen we dus maar op.”