Artikel uit Weekblad van Nieuw Ginneken van oktober 2007

Uitstekend wielerseizoen abrupt geëindigd, maar….. Bavelse Marion Bax denkt voorlopig nog niet aan stoppen !

door Henny van den Broek

Ondanks een ongelukkige valpartij aan het eind van het wielerseizoen in het Belgische Houtvenne, kan de Bavelse wereldkampioene tijdrijden bij de veteranen terugzien op een uitstekend wielerjaar, waarbij zij aan de toch al aardig gevulde prijzenkast nog enkele fraaie bokalen heeft toegevoegd.

Het voelt nog altijd onwennig voor de 51-jarige Marion Bax dat zij enigszins trekkebenend haar passen moet maken, het herstel verloopt traag, maar desondanks voorspoedig en het heeft nog even tijd nodig om weer op de fiets te klimmen voor het hervatten van de trainingsarbeid. “Het gebeurde tijdens een massasprint in de Belgische plaats Houtvenne” vertelt Marion. “Een dertigtal rensters kwam hierbij ten val en ik kreeg een aantal fietsen over me heen, waarbij een tandwiel mijn onderbeen openritste. Aanvankelijk leek het mee te vallen, er was een diepe vleeswond zichtbaar, maar in het ziekenhuis bleken er enkele pezen te zijn doorgesneden welke operatief moesten worden gehecht. Het gevolg was dat het been in het gips moest en dat is recent pas verwijderd, dus ik ben nu begonnen met de noodzakelijke hersteltherapie” vervolgt zij enigszins mistroostig.

Superieur in haar klasse
Het contrast is wel erg groot met een aantal weken eerder, toen Marion de sterren van de hemel fietste tijdens de Masters Wereldbekerwedstrijden en op het WK in het Oostenrijkse Sankt Johann. In augustus en september van dit jaar heeft zij het wielerpeloton weer versteld doen staan van haar macht bij het tijdrijden, waarbij zij de wereldtitel opeiste, maar ook in de wegwedstrijd werd zij met een minimaal verschil verslagen, nog altijd goed voor de zilveren plak. Aansluitend won zij in eigen land nog de tijdrittencompetitie bij de elite vrouwen, door winst in de laatste wedstrijd in Woubrugge. Ondanks haar leeftijd bindt Marion nog altijd de strijd aan in de eliteklasse, het hoogste wegniveau in wielerland, waar zij het op moet nemen tegen toppers als Marianne Vos en voorheen ook Leontien van Moorsel. Desondanks slaagt zij er in om regelmatig hoog te finishen en nog altijd tot de beste twintig renners in het métier te behoren.

Twee carrières
De carrière van Marion Bax kenmerkt zich door een merkwaardige geschiedenis en eigenlijk is er sprake van twee carrières. Op 16-jarige leeftijd begon de geboren Rotterdamse, geïnspireerd door haar fietsende broer, met wielrennen. Zij bleek een talentvolle coureur, want zij behaalde al snel een groot aantal overwinningen. Na de overstap destijds naar de dames-categorie moest zij haar krachten meten met de Nederlandse dameswielertop, waaronder Keetie van Oosten-Haage en haar koersende zussen Bella en Heleen, maar ook Tineke Fopma en later o.a. Mieke Havik behoorden tot deze groep. Ondanks de grote concurrentie boekte Marion in deze gloriejaren mooie uitslagen. Op 27-jarige leeftijd stond zij echter voor de moeilijke keuze om de wielrennerij naar het tweede plan te verplaatsen en voorrang te geven aan haar maatschappelijke carrière (Marion is IC verpleegkundige). Ook haar vertrek naar Brabant, gekoppeld aan bouwen en trouwen lagen hieraan ten grondslag. Uiteindelijk werd het besluit om te stoppen versneld door een slepende blessure die haar noodgedwongen uit het wielermétier vandaan hield. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, want later, door het veelvuldig rijden van toertochten met De Rouleurs uit Ulvenhout, bleek Marion nog zoveel macht in haar benen te hebben, dat zij na vijftien jaar, op 42-jarige leeftijd een comeback maakte in het wielercircuit.

Specialist tijdrijden
Inmiddels heeft Marion Bax in de afgelopen tien jaren heel wat palmares op haar conto bijgeschreven. Zij staat nog steeds haar ‘mannetje’ in de wegwedstrijden, maar haar grootste triomfen behaalt zij nog altijd in haar specialisme tijdrijden. “Dat is ook niet verwonderlijk“ legt Marion uit, “want ik ben tamelijk groot en stevig gebouwd en in het wegkoersen is het nog altijd een voordeel als je wat tengerder gebouwd bent en zeker als er bergop gefietst moet worden” klinkt het aannemelijk uit haar mond. De gedreven Marion is in haar Masters carrière al zes keer wereldkampioene geworden met tijdrijden op de baan en heeft twee keer dezelfde titel veroverd op de weg. Tevens is zij Europees kampioene in de tijdrit op de weg geweest en daarnaast is zij al enige jaren haast onklopbaar in wielerkampioenschappen voor paramedici in alle categorieën.

Opoffering
Dat het rijden tussen de wielertop, zeker gezien haar leeftijd, nogal wat opofferingen kost moge duidelijk zijn, maar Marion heeft het er graag voor over. Zij weet zich hierbij vooral gesteund door haar partner Hans Goeyers, die naast zijn praktijk voor fysiotherapie, haar overal begeleidt, adviseert en als soigneur optreedt. Het leven op topsportniveau betekent veel trainingsuurtjes maken en toch op tijd rust nemen. Gelukkig kan Marion haar wielercarrière goed combineren met haar parttime baan als IC verpleegkundige in het Amphia ziekenhuis en krijgt zij ook alle medewerking in het bepalen van haar dienstrooster. Marion is altijd al een fervente amateursporter geweest en is dat ondanks het vallen en opstaan ook altijd gebleven. Het betekent evenwel dat koersen op dit niveau en met haar ambitie aardig wat geld opslokt. Financiële ondersteuning door de wielerbond is nihil en zij is derhalve volledig op zichzelf aangewezen. Naast het materieel zijn ook de trips en het verblijf tijdens meerdaagse wedstrijden in binnen- en buitenland voor eigen rekening, maar zij maalt daar niet om. Gelukkig heeft zij in Bouwhuis een aardige sponsor gevonden, die haar wielerkleding volledig vergoedt en daar is zij dolblij mee. Voorlopig moet zij het als gevolg van de valpartij nog een paar maandjes rustig aan doen, maar de ambitieuze Marion bijt door en wil er in het seizoen 2008 weer helemaal staan. Tijdens de komende vakantie in december naar Tenerife gaat het racekarretje in ieder geval mee om alvast met de herstel- en opbouwtraining te beginnen.

Succes Marion !!!