Artikel uit BN/De Stem, augustus 2008

Goede generale Bax voor tijdrit op WK

door Rolf Finders

WIELRENNEN – Marion Bax is gisteren in het Oostenrijkse Sankt Johann vierde geworden in de wereldbekerwedstrijd voor Masters 50+. De Russische Vasilikova won. De wereldbekerwedstrijd is voor de 52-jarige Bavelse wielrenster de generale repetitie voor het WK dat voor haar woensdag begint met een tijdrit, waarna ze donderdag start in de wegwedstrijd.

Vorig jaar werd Bax wereldkampioen tijdrijden en pakte ze zilver op de weg. De Bavelse focust zich met name op de tijdrit. “Daar heb ik ook gewoon meer kansen”, liet ze gisteravond vanuit Tirol weten. “Er moet dan minder worden geklommen. Alleen na zes kilometer zit een lichte klim. Dat scheelt.”

Bax heeft namelijk nog steeds last van haar been dat vorig jaar september werd opengereten na een val in Houtvenne. “Daardoor kan ik bergop niet aan mijn trappers trekken, maar alleen duwen. Dat scheelt net een paar procenten.”

De concurrenten weten dat. “Ze reden tijdens de klim steeds van me weg, waarna ik in de afdaling terug moest zien te komen.”

Dat lukte haar de laatste keer niet meer. “We zaten met zijn tweeën in de achtervolging, maar bleven 15 kilometer lang op 100 meter hangen.”