Tweede in tijdrit Nijeveen, zesde in Noordeloos, achtste in Rhede (D) en veertiende in Gouda.

Vorige week stonden twee criteria op het programma.
Dinsdagavond (29-07) stond Marion aan het vertrek in het Belgische Kapelle voor een koers voor elite-vrouwen over 60 km. Er werd hard gekoerst op het snelle rondje. Nadat er 5 rensters weggereden waren, sprintte het peloton voor de zesde prijs. Hoewel ook Marion flink aan de bak moest, leek ze een goede prijs te gaan pakken. Een paar honderd meter voor de laatste, de uitslag bepalende, bocht zat ze in een zeer goede uitgangspositie. Als een beginneling liet ze een aantal rensters binnendoor komen, welke meteen de deur dicht deden voor Marion. Daardoor moest ze bijremmen en dan is je prijs weg. Had ze “drie trappen” bijgegeven, dan was het “kat in het bakkie” geweest. Nu slechts 25ste. Joanna Rowsell, de Engelse wereldkampioene op de baan, won de koers op erg imponerende wijze.

Een dag later, woensdag 30-07, had ze minder goede benen in de Acht van Chaam, de koning der criteria en dat voor eigen publiek. 140 Goede rensters aan de start en er werd erg hard gereden. En dat bij de plots zeer hoge temperatuur van 28 graden. Voor Marion was er niet meer weggelegd dan te volgen achterin het peloton. Had ze de laatste ronde nog de intentie naar voor te schuiven, was er 1,5 kilometer voor de finish nog een massale valpartij welke de hele weg voor haar versperde. Ze kwam aan de staart van het door de valpartij geheel versnipperde peloton over de finish. Vera Koedooder won na een imponerende solo. Zie foto’s in fotoboek van Bert Spits.

Vorige zaterdag (02-08) reed Marion dan weer eens een tijdrit, ditmaal in Nijeveen. Ver weg in het noorden, maar een goede tijdrit rijden betekent nu eenmaal veel tijdritten rijden. Van Nijeveen is het bekend dat het een goede organisatie is op een mooi parcours. De tijdrit ging over 21.870 meter. Hiervoor moesten twee ronden afgelegd worden. Hoewel Marion het hele jaar nog niet de echt-goede benen heeft (de leeftijd of veroorzaakt door de niet geheel herstelde afgesneden pezen in haar onderbeen?), draaide het vandaag redelijk goed. Ze werd keurig tweede achter nog zo’n oude tijdrit-rot Janny Kleinjan, die hiervan een echte specialiteit heeft gemaakt. Zij traint en rijdt louter tijdritten, met als doel nog een wereldtitel te veroveren. Marion reed bij een matige wind, die op het geheel open parcours vrij spel had, een gemiddelde van 38,7 kmpu.

Afgelopen maandag (04-08) stond ze aan het vertrek van de ronde van Noordeloos voor elite-vrouwen. Hier werd een koers verreden op een rondje van slechts 850 meter en over 40 kilometer. Normaal niet echt een ding voor Marion, maar vandaag vertrok ze alert van voor en bleef van voor. Dat moest hier ook wel. Meteen fladderde er op hel kleine en bochtige rondje van achter veel rensters af en tenslotte bleef het peloton met zeventien vrouwen over. Josein van Heerik was wegereden zodat er gesprint kon worden voor de tweede plaats. Marion werd in deze sprint knap vijfde en zo dus zesde in totaal. Voor foto’s van Koos ’t Hart, zie fotoboek.

Gisteren reed ze voor het eerst sinds lange tijd weer een criterium in Duitsland en wel in Rhede. Hier werd een wedstrijd voor elite-vrouwen verreden over 45 kilometer over een zeer snel rondje. Het werd dan ook een vliegkoers welke met een gemiddelde van 40,9 kmpu. werd afgelegd. Menig renster deed een poging te ontsnappen. Zo ook Marion die enkele malen een poging waagde, waaronder zelfs een poging van enkele ronden. Maar het lukte niet, alles werd bij elkaar gehouden en een massasprint was onvermijdelijk. Marion ging goed de laatste bocht in, maar moest iets bijremmen vanwege een wegslippende tegenstander. Kostte mogelijk een of twee plaatsen. Ondanks dat werd ze toch nog achtste. De Duitse rappe Gina Haatz won.

Vandaag stond Gouda op het programma. Een wedstrijd voor elite-vrouwen over 70 kilometer op het clubparcours van Excelsior. Normaliter is dit een snel koersje, doch nu met de harde wind was het echt lastig. Snel reed er een kopgroep weg van vier, een werd er gelost en viel heel ver terug. Er waren enkele pogingen het gat te dichten, maar zoals het de vrouwenkoersen betaamt, de samenwerking ontbrak en daarom bleef de kopgroep weg. In de finale reed er nog een coureur weg, zodat het peloton moest sprinten voor de vijfde prijs. Bij Marion was het allerbeste er ook af. Ze kon zich niet in de sprint voor de eerste prijzen mengen. Ze werd veertiende, niet slecht, maar er had meer in kunnen zitten. Ze had ook ´geleden´ in de koers en moest hiermee genoegen nemen. Claudia Witteveen won de koers.
Foto´s volgen.

Uitslag tijdrit Nijveen over 21.870 meter:
1. Janny Kleinjan, Almelo, 31.09
2. Marion Bax, Bavel, 32.37
3. Hanneke Lenaerts, Krommenie, 33.42
4. Dineke Nijmeijer, Lemmer, 34.43
5. Gerda Brouwer, Sondel, 35.28
6. Ria van Oostrom, Harmelen, 39.03

Uitslag elite-vrouwen te Noordeloos:
1. Josien van den Heerik, Bleskensgraaf Ca
2. Wilma Korevaar, Groot Ammers
3. Kirsten Peetoom, Badhoevedorp
4. Linda van Vliet, Nijmegen
5. Marieke den Otter, Hoornaar
6. Marion Bax, Bavel
7. Anne de Wildt, Heiloo
8. Imke Hartogs, Amersfoort
9. Anneke Lubeek, Puttershoek
10. Susan Hartog, Jisp
11. Sofie van Horik, Oosterwijk
12. Sanne Fictoor, Wijk Bij Duurstede
13. Mary Rose Postma, Utrecht
14. Jorina Braamhaar, Rijssen
15. Gwen Kuiper, Delft
16. Trudie Speksnijder, Lekkerkerk
17. Tamara van Kleef, Bergschenhoek
18. Marielle Kerste, Harmelen
19. Heather Wilson, Ierland
20. Annemarieke Bruinsma, Valkenswaard

Uitslag Helmut Wieling Gedächtnisrennen te Rhede, Duitsland voor vrouwen:
1. Gina Haatz, 45 km in 1.05 uur, is gemiddelde van 40,94.
2. Erika Broekema, NED.
3. Sandra Bebnista
4. Franziska Merten
5. Julia Fehring
6. Berdienke Paus, NED.
7. Maren Sostmann
8. Marion Bax, NED.
9. Alma Koelemijer, NED.
10. Francis Cerny
11. Heidi Matwew
12. Frizzi Wetzstein
13. Sabine Janke
14. Annika Heijnen, NED.

Uitslag Gouda: elite-vrouwen-zonder-contract over 70 km.
1. Claudia Witteveen, TEUGE
2. Joukje Braam, WARMENHUIZEN
3. Mika Ogishima, OSS
4. Liesbeth Mollema, WAGENINGEN
5. Samantha van Steenis, HOOGLAND
6. Ilse Hoogland, LEUSDEN
7. Marielle Kerste, HARMELEN
8. Anne Heijkoop, AMMERSTOL
9. Josien van den Heerik, SLIEDRECHT
10. Margriet Engelsma, NOORDWIJK GN
11. Sanne Fictoor, WIJK BIJ DUURSTEDE
12. Sofie van Horik, OOSTERWIJK
13. Annemarieke Bruinsma, VALKENSWAARD
14. Marion Bax, BAVEL
15. Froukje Wegman, AMSTERDAM
16. Patricia Moons, REEUWIJK
17. Sophie Moerman, BERKENWOUDE
18. Liesbeth Zeeman, OUDKARSPEL
19. Aimee Stroink, AMSTERDAM
20. Claartje Schouwenaar, UTRECHT

29/07/2008- KAPELLEN (A)
1.15 Dames Elite – Gesloten omloop
(60 km – 30 x 2 km)
Aantal deelnemers: 49
1. ROWSELL Joanna 01:40:00
2. HENRION Ludivine AA-Drink Cycling Team
3. DEBBOUDT Lensy KEUKENS REDANT CYCLING TEAM
4. STEURS Karen TOPSPORT VLAANDEREN THOMPSON LADIES TEAM
5. INGELS Veerle AVB – CYCLING TEAM
6. STEENSSENS Nana V.Z.W. ROYAL ANTWERP BICYCLE CLUB
7. NOBELS Natasja SQUADRA CICLISTICA FEMMINILE LIEDEKERKE
8. NOBUS Anja ASFRA RACING TEAM
9. FIERS Ilse WIELERCLUB DE SPRINTERS MALDEREN
10. VERBEEK Karen KON. BALEN B.C. V.Z.W.
11. VAN LEUVEN Annick V.Z.W. ROYAL ANTWERP BICYCLE CLUB
12. DE NYS Sofie WIELERCLUB DE SPRINTERS MALDEREN
13. HOFFMAN CHANTAL LP Muhlenbach
14. LAST ANNIE FELT RACING
15. BEYEN Lien SWIFT RACING TEAM
16. VERKOOIJEN Kristel WV Breda-Knooppunt
17. JACOBS Marijke EMVERSPORT INTERNATIONAL C. T. VZW
18. HUYGHE Melissa WIELERCLUB DE SPRINTERS MALDEREN
19. MOORE KELLY GS STRADA AFFORD
20. VANDERBEKEN Joyce DE GROENE LINDE CYCLING TEAM IEPER
21. DEBBOUDT Sylvia KEUKENS REDANT CYCLING TEAM
22. STUART Marie TEAM CHANGE
23. ALAERTS Inge WSC HAND IN HAND BAAL
24. WILLEMS Gertie WIELERCLUB DE SPRINTERS MALDEREN
25. BAX MARION WV BREDA KNOOPPUNT
26. HANSEN NIKOLINE FEDERECIA CYCLE CLUB
27. CHARLOTTE COLCLOUGH EAST MIDLANDS
28. VAN LOON PATRICIA ZUIDWESTHOEK
29. KLOMP Manon RSC De Zuidwesthoek
30. BOON Hilde VLAAMS-BRABANTSE AFDELING
31. VARDAROS Christine VANDERKITTEN PC
32. DEBBOUDT Evelien KEUKENS REDANT CYCLING TEAM
33. VAN AGTMAAL JOSINE RSC DE ZUIDWESTHOEK
34. D`HAMECOURT Denise WIELERCLUB DE SPRINTERS MALDEREN
35. WERNER Audrey KEUKENS REDANT CYCLING TEAM
36. DOEDEE BAUKJE ZRTC MIDDELKAMP
37. STERCKX Sharon EMVERSPORT INTERNATIONAL C. T. VZW
38. CHRISTENSEN HENRIETTE FFEDERICA CYCLING TEAM
39. VAN CAMP Ines EDEGEM BICYCLE CLUB V.Z.W.
40. CERNEY Francis Restore Cycling
41. THIJS Patricia WIELERCLUB DE SPRINTERS MALDEREN
42. VAN DAMME Charlotte KEUKENS REDANT CYCLING TEAM
43. HECKHARDT Marlou ZRTC Theo Middelkamp