Marion is tevreden over het afgelopen wielerseizoen 2008 en doet er nog een jaartje bij.

De afgelopen overwintering, van seizoen 2007 naar 2008, stond geheel in het teken van “eerst herstellen” en hopen op een complicatieloos verloop met een optimaal herstel van het in Hulshout opgelopen letsel. Geprobeerd werd zo goed en kwaad als mogelijk was de conditie op peil te houden om toch nog enigszins een basis te leggen voor het eventuele volgende seizoen.
Al bij al werd het een zware winter…. voortdurend bezig zijn met herstellen. Twee operaties, lopen met krukken, niets gaat snel en vraagt veel energie, twee Spaanse trainingsstages op Tenerife en rond Calpe als compensatie van datgene wat je ingeleverd hebt….. het vroeg voortdurend te veel energie. Rust en herstellen waren er daarom niet echt bij.
Niet alleen fysiek, ook mentaal had de val gevolgen. Marion werd te voorzichtig tijdens trainingen, maar later ook in de koers. Ze trainde en koerste voortdurend “in de wind”, wat te veel energie kostte. Kortom, de overwintering was verre van optimaal en de voorzichtigheid en lichte vermoeidheid hebben Marion het hele seizoen 2008 achtervolgd.

Toch was het seizoen 2008 niet slecht. Het was allemaal wat minder als voorgaande jaren. De explosiviteit en het vermogen waren wat minder, maar dit kan ook gewoon het gevolg zijn van “weer een jaartje ouder”. Marion sprintte bijna niet meer mee in de massasprinten vanwege de schrik voor weer een val, wat nogal wat prijzen kostte. Ondanks dit alles mocht het seizoen er gewoon toch best weer zijn. Temeer omdat de gestelde doelen weer behaald zijn: een goede tijdritreeks rijden en liefst de wereldtitel tijdrijden proberen te prolongeren.

Dit lukte. Marion reed in de 57 wedstrijden toch nog 38 maal in de prijzen, waarvan 26 maal binnen de eerste tien. Ze werd tweede in het Zuid-Nederlandse kampioenschap tijdrijden te Zundert, ze won de koppeltijdrit van Puttershoek (samen met Kees Sebrechts), won wederom de Zuid-Hollandse tijdritcompetitie, pakte de wereldtitel tijdrijden bij de para-/medici in het Belgische Lommel en, het voornaamste doel, ze verlengde haar wereldtitel tijdrijden bij de Masters in het Oostenrijkse Sankt Johann in Tirol. Haar derde wereldtitel tijdrijden bij de Masters! Daarnaast werd ze vierde in het wereldkampioenschap op de weg voor Masters en vierde in de wereldbeker voor Masters te Sankt Johann in Tirol.

Ze is ondanks alles tevreden over het seizoen 2008 en wil nu eens in een normale winter nagenieten van de behaalde resultaten. Liefst zonder malheur en mankementen. Ze heeft trainingsstages gepland op Tenerife en in Calpe. Komt ze de winter eens goed door, zonder ziekte en blessureleed, dan plakt ze er gewoon nog een seizoen aan vast. Met een vrouwen-B-licentie wil ze nog meer de nadruk leggen op de tijdritten met mogelijk ook het Europese kampioenschap tijdrijden in Tsjechië. Ze zal minder wedstrijden afwerken. De criteria, ook in België en Duitsland, gaat ze selectief rijden. Sommigen louter voor de fun en als training.
Daarnaast zijn er contacten tussen Esther Crombach uit het Limburgse Landsgraaf, welke een beperking aan de ogen heeft. Als er na wederzijds aftasten en het uitproberen op de tandem een basis is, dan zou Marion mogelijk een duo vormen met Esther en als voorrijder in tamdemraces uit kunnen gaan komen met als doel deelname aan de wereldkampioenschappen voor mensen met een beperking in het Spaanse Sevilla.

Maar eerst is ze eind oktober twee weken op vakantie geweest op La Palma. Het was een zeer geslaagde vakantie (zie fotoboek). Geen fiets, maar wel lekker eten, drinken en rusten……… gewoon genieten. Vervolgens is ze de wintertraining begonnen en de rustige voorbereiding op een mogelijk nieuw seizoen. Blijft het lijf heel, dan gaat ze er nog een jaartje tegenaan.