Europees kampioen tijdrijden in het Tsjechische Nove Vesili.

EUROPESE TIJDRITTITEL VOOR MARION BAX

Marion realiseerde gisteren een mooie dubbel. Pakte ze vorig jaar in het Oostenrijkse Sankt Johann in Tirol al voor de derde maal de wereldtitel op het onderdeel tijdrijden, gisteren pakte ze in het Tsjechische Nove Vesili op hetzelfde onderdeel ook nog eens de Europese titel.

Marion mag zich op dit moment Europees- en wereldkampioen noemen, wat niet velen is gegeven. Het was voor haar het weekje wel. Eerst pakte ze op 17-6 in het te Zundert verreden Zuid-West-Nederlandse districtskampioenschap tijdrijden voor elite-vrouwen de zilveren medaille achter Melissa Otten.

Een goede generale voor het kampioenschap in Tsjechië? In principe wel, maar een val in de koers van Dordrecht verstoorde de ideale voorbereiding: een lichte hersenschudding en een gekneusde pols. De koers van een dag later, op zondag 21-6, te Berchem moest ze zonder meer voorbij laten gaan. Deze val in combinatie met de erbarmelijke weersvoorspellingen deden Marion twijfelen af te reizen.

Afgelopen dinsdagavond, op het allerlaatste moment, vertrok ze dan toch om gisteren in Tsjechië op een, door de hellinkjes erg selectief parcours, een tijd van 30.29 neer te zetten over de 19,8 kilometer. Een gemiddelde van 38,77 kmpu. Ze twijfelde of deze tijd wel goed genoeg zou zijn, ook omdat ze nooit in haar ritme wist te komen.

Blijkbaar hadden haar concurrenten hiermee meer moeite. De Deense Lonne Drejer had 50 seconden meer nodig en de Duitse Maria Zander 1 minuut en 17 seconden. Ze mocht weer op de hoogste trede van het ereschavot plaatsnemen om ditmaal de Europese kampioenstrui aan te laten trekken.

Vandaag werd het Europese wegkampioenschap verreden. Hier ging het Marion minder goed af. De koers was 55 kilometer. Het parcours ging voortdurend op en af en twee lange klimmen van ieder 8,5 kilometer zouden de scherprechter zijn. Een kopgroep van drie reed weg en Marion trachtte middels een solo terug aan te sluiten. Dit lukte niet en ze leek op een zekere vierde plaats te gaan eindigen tot een klapband ook dit tot een desillusie maakte. Ze werd zesde. Een week met pieken en dalen derhalve, maar die paar dagen Tsjechië waren toch ook weer een hele ervaring!

Voor foto's zie het fotoboek.