Artikel uit BN/De Stem van januari 2001

Nominaties voor Bredaas Sportgala bekend

Dinsdag 09 januari 2001 – Breda – Zwemmer Joost de Hoogh, zeiler Cees Scheurwater en atleet Simon Vroemen zijn genomineerd voor de titel van sportman van Breda. Bij de vrouwen komen wielrenster Marion Bax, zwemster Sandra Temmerman en Daphne Touw, keepster van het nationale hockeyteam, voor de eretitel in aanmerking.

Als sportploeg van Breda werden de 4 x 400 estafette ploeg van Sprint, het vrouwenzwemteam van Z&PC en NAC genomineerd. Op het Sportgala van Breda, dat dinsdag 16 januari in Megasport wordt gehouden, zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

Joost de Hoogh dankte zijn uitverkiezing aan zijn bronzen medaille op de Paralympics in Sydney. Cees Scheurwater werd in september in Medemblik wereldkampioen zeilen in de J22-klasse. Simon Vroemen vestigde de aandacht op zich op het NK-indoor, waar hij eerste werd op d 3000 meter. Vroemen verbeterde het Nederlands record op de 3000 meter steeple in Rome en werd twaalfde op de Olympische Spelen in Sydney.

Blessureleed

Marion Bax kwam na het heel wat blessureleed overtuigend terug in de wielersport. In de veteranencategorie kwam ze tot een derde plaats op het WK in Oostenrijk en een tweede en een vierde plaats op het baan-WK in Manchester (klassementswedstrijd en sprint). Zwemster Sandra Temmerman werd in Sydney wereldkampioen zwemmend redden. Op het nationaal kampioenschap werd ze op alle onderdelen overtuigend eerste. Daphne Touw pakte als keepster van het nationale hockeyteam een bronzen plak op de Olympische Spelen.

NAC, Sprint en Z&PC strijden om de titel sportploeg van het jaar. NAC, omdat het promoveerde naar de eredivisie en daar tot nu toe onder leiding van trainer Henk ten Cate goed presteerde. Sprint doet een gooi naar eer en glorie met de 4 x 400 meter estafetteploeg. Luc Teunissen, Ivo Roovers, Jasper van Leeuwen en Joeri Neger werden Nederlands kampioen in 3.15.70 min. De Z&PC-estafettevrouwenploeg, bestaande uit Chantal Verhoeff, Patricia Brooymans, Susan de Baar, Sandra Temmerman en Sabine Kolken, pakte een Brabants kampioenschap op de 4 x 200 meter vrije slag en plaatste zich op alle zwemdisciplines voor het NK.

Talent

Naast sportman-, sportvrouw- en sportploeg van Breda zijn karateka Wesley van Drongelen, triatlonatleet Sofie Hamers en Michiel Husslage van Sprint genomineerd als aankomend talent. Wesley van Drongelen, 15 jaar, slaagde onlangs als zwarte banddrager en heeft al een NK-titel op zijn naam. Sofie Hamers werd in de categorie juniores A tweede op het Nederlands kampioenschap. Michiel Husslage werd in de categorie jongens A derde op de 60 meter horden en derde bij het verspringen op het NK-indoor. Op de baan pakte hij een gouden medaille op de 400 meter horden. Op de 110 meter horden werd hij vijfde.

In de categorie senior-sporter komen Gerda van Kooten van Sprint en Elly ten Oever van zwemclub Old Dutch voor een ere-vermelding in aanmerking. Het Bredase Sportgala zet tevens het gebruik voort om een stedelijk sportevenement in het zonnetje te zetten. Dit jaar zijn dat het Haagse Beemden Scholentoernooi van voetbalvereniging The Gunners, de Bredase Singelloop en het Paasvoetbaltoernooi voor basisscholen.

Breda telt in haar sportleven vele verdienstelijken achter de schermen. Voor een erevermelding zijn M. Boomaerts van hockeyverening MHC Teteringen, H. Hurks van volleybalvereniging AKS en de klankbordgroep Kunstijsbaan van Ballangrud genoemd