Artikel uit Het Stadsblad van januari 2001

Nominaties “De beste sportvrouw”

Wielrennen
Marion Bax, lid van Wielervereniging Breda Knooppunt, heeft vorig jaar een zeer goed seizoen gehad. Ze werd derde op het WK (veteranen) in St. Johann in Oostenrijk, tweede in de klassementswedstrijd op het WK (baan) in het Engelse Manchester, waar ze een vierde plaats behaalde in de sprintwedstrijd. Op het WK medici/paramedici won ze goud op de 500 meter (baan) in Amsterdam, goud in de achtervolging. Goud was er voor haar ook op de weg te Margraten. Marion is geboren in 1956 en woont in Bavel. Ze is ook lid van WV de Rouleurs uit Ulvenhout. Ondanks haar leeftijd is ze weer actief dit seizoen in de hoogste klasse bij het vrouwenwielrennen (waar Van Moorsel in rijdt) en ze reed op de weg dertien keer vorig seizoen bij de eerste tien.

Zwemster
Sandra Temmerman heeft vorig jaar deelgenomen aan de Wereldspelen Reddend Zwemmen in Sydney. De twintigjarige zwemster werd er wereldkampioene op het onderdeel Balwerpen samen met Monique Driessen. In een nieuw wereldrecord. Op de 200 meter lifesaver werd ze vierde. De zwemster gaat het NK in Nieuwegein voor 100 meter rugslag en 200 meter wisselslag en ze komt uit op drie estafettes. Voor “dit werk” moet je jezelf weten te plaatsen. Bij de Brabantse kampioenschappen won ze de 100 vlinder, 50, 100 en 200 rug en de all-in op de 50 en 100 meter vlinderslag. De studente is zich nu aan het voorbereiden op de Wereldspelen Reddend Zwemmen volgend jaar in Japan.

Hockeykeeper
Daphne Touw is genomineerd vanwege haar bronzen plak, behaald op de Olympische Spelen in Sydney. Ze is de keepster van het Nederlands elftal en voorwaar een vrouw die als een leeuw haar doel verdedigt. Dat hebben we immers gezien op televisie en sommigen ook in Breda als ze probeert voor haar team Laren de ballen te weren die stadgenoot Push er probeert in te slaan. Over haar Sydney-avontuur zei ze ooit: “In 1992 was ik nog te jong voor de Olympische Spelen. In 1996 had ik bonje met de bondscoach. Het is dus 2000 geworden. Gezien mijn leeftijd is het niet waarschijnlijk dat ik over vier jaar door de selectie kom. Dit was dus “mine finest hour”, het absolute hoogtepunt in mijn sportieve carriere.”