Artikel uit BN/DeStem, 2001

Winnaars op sportgala zonder glamour

Door Peter van Bergen

Woensdag 17 januari 2001 – Breda – Breda mag karakter hebben, glamour komt het tekort. Het Bredase Sportgala blonk uit in uitstekende prijswinnaars, maar werd een avond zonder enige vorm van glamour. Zeiler Cees Scheurwater, hockeyster Daphne Touw en NAC werden in een sfeerloze bovenzaal van Megasport Breda uitgeroepen tot respectievelijk sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar.

Uitstekende winnaars van sportief hoog gehalte, die bij de uitreiking van hun trofee op een fraaiere omlijsting hadden mogen rekenen. Het gala beperkte zich in een traag verlopende avond tot een doorsnee verkiezing, gelardeerd met interviews van speaker Cees Maas die te vaak in het diepe werd gegooid. Van een spetterende avond was nooit sprake, al moet gezegd worden dat de organisatie wat beter in elkaar stak dan een jaar geleden. Is het geld, de locatie of de voorbereiding, waarom het weer niet echt lukte? Aan Scheurwater, Touw en NAC lag het niet. Zij konden hun uitverkiezing met gepast resultaat illustreren. Alle drie kregen een fraaie trofee, vervaardigd door kunstenaar Aimee Tollenaar.

Wereldtitel

Cees Scheurwater dankte de titel van sportman van Breda aan zijn wereldtitel in de J22-klasse. Scheurwater was er het afgelopen jaar ruim 200 dagen voor van huis. Hij werd in zijn klasse ’s werelds beste. Athene 2004 en een forse gewichtstoename zijn z’n volgende doelen. Scheurwater: “Op de Olympische Spelen wil ik kansrijk zijn in de Finjolklasse. Om die boot in bedwang te kunnen houden moet ik minimaal 105 kilo wegen.” Simon Vroemen, 3000 meter steeplespecialist en genomineerd voor de titel van sportman van het jaar, kon het gisteren ondanks een Nederlands record en deelname aan de Spelen in Sydney niet winnen van Scheurwater.

Daphne Touw won het van wielrenster Marion Bax en Z&PCzwemster Sandra Temmerman. Touw, keepster van het Nederlands hockeyteam, pakte brons in Sydney. Breda vergat haar bij de olympische huldiging op het stadhuis. De uitverkiezing voelde ze een beetje als een genoegdoening. Daphne Touw: “Deze prijs maakt het goed, zeker omdat je als teamsporter een uitverkiezing als deze niet makkelijk wint.” Touw sloot onlangs haar internationale carrière af. Als keepster van Laren is de Bredase bezig aan haar laatste seizoen. “Daarna wil ik als trainings-coördinator aan het werk. Er lopen wat sollicitaties.” Of Push en Breda mogen profiteren van haar ervaring? Touw: “Wie weet. Als ze me willen, valt er best te praten.”

Sportploeg

Dat NAC sportploeg van Breda werd, mag geen verrassing heten. NAC promoveerde op 6 mei naar de eredivisie, goed voor de gemoedsrust van vele Bredanaars. Directeur Ton van der Meer, door het trainingskamp van NAC in Spanje alleen in Megasport, mocht de prijs in ontvangst nemen. Blij was hij wel. Met de trofee nog in de hand werd direct mobiel gebeld naar de nog wakkere Jan Rab op de Canarische Eilanden. “Jan, we zijn sportploeg van Breda geworden”, riep Van der Meer. NAC voelde concurrentie van de 4×400 meter estafette ploeg van Sprint (Ned. kampioen) en de vrouwenploeg van Z&PC die zowel in binnen- als buitenwater tot succes kwam.

Sprint werd wel in de zon gezet met aankomend talent Michiel Husslage. Husslage werd mede dankzij een nationale juniorentitel op de 400 meter horden als Bredaas grootste belofte ingeschat. De andere twee genomineerden waren zwarte band karateka Wesley van Drongelen en triatlonatlete Sofie Hamers.

Heerkens

Het Bredase Sportgala, alle prijzen werden uitgereikt door wethouder Marja Heerkens, had verder nog eervolle vermeldingen voor de beste seniorsporter, het sportevenement met uitstraling en een verdienstelijk bestuurder. De 71-jarige masterszwemster Elly ten Oever pakte de eerste trofee, Gerda van Kooten van Sprint werd genomineerd. Het Bredaas voetbalkampioenschap voor basisscholen werd onderscheiden. Voor het Haagse Beemden Scholentoernooi van The Gunners en de Bredase Singelloop bleef het bij nominaties.

Marja op de Beek van Klankbordgroep Kunstijsbaan kreeg de trofee na jarenlange ijver voor een binnenkort te realiseren 400-meterbaan. De heren Boomaerts van MHC Teteringen en Hurks van AKS flankeerden als genomineerden de winnares.