Artikel uit Cyclo Sprint, maart 2001

Aan de telefoon… Marion Bax

Door Ard Bierens

Als renster van wielervereniging Breda Knooppunt rijdt Marion Bax ondanks haar 44 lentes nog wekelijks haar wedstrijdje. Ze ziet met eigen ogen dat de onderlinge verschillen in het damespeloton zo groot zijn, dat het voor de minderen niet altijd een lolletje is. Daarom heeft ze het initiatief genomen voor een laagdrempelige competitie waarin ook de mindere godinnen aan bod komen.

De jaren beginnen te tellen?
Nee hoor. Ik kan nog steeds goed volgen, maar helaas geldt dat niet voor alle rensters. Voor meisjes die pas beginnen met wielrennen schrikt het af als ze meteen de concurrentie met bijvoorbeeld Leontien van Moorsel moeten aangaan. Samen met de Brabantse Wielerfederatie heb ik daarom het plan opgepakt om ook in de breedte het dameswielrennen te promoten.

Wat zijn de plannen?
Als proef gaan we in West-Brabant een aantal wedstrijden organiseren. De doelgroep is de categorie dames zonder contract, maar ook de interclub-, nieuwelingen-, junioren- en veteranendames. En uiteraard de dames zonder licentie. Op 25 maart zijn we begonnen in Oosterhout, maar tot eind september staan er bij voldoende animo nog negen wedstrijden op het programma.

Wat moeten de deelneemsters verder weten?
De wedstrijden gaan over veertig kilometer en de start is steeds om halftwaalf. Het inschrijfgeld bedraagt een tientje en er is ook een prijzenschema. Er is ook een overkoepelend klassement, met ook weer een prijzenschema.

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Marion Bax op telefoonnummer 0161-431865.