Artikel uit Wieler Revue Nationaal, december 2001

Comeback Marion Bax

Door Marcia Jansen

December 2001 – Bavel – Vijftien jaar geleden moest ze noodgedwongen stoppen, maar inmiddels is Marion Bax (45) bezig aan een geslaagde comeback. In haar eerste wielercarrière was Marion Bax ploeggenote van Keetie Hage, Mieke Havik en Tineke Fopma. Een ontsteking van een slijmbeurs in haar bil zorgde ervoor dat ze op dertigjarige leeftijd de wedstrijdsport vaarwel zei.

“Ik heb in allerlei sponsorploegen gefietst, was vaak in het buitenland en na vijftien jaar was de motivatie om hard te trainen een beetje weg. Dat in combinatie met mijn blessure heeft mij doen besluiten om destijds te stoppen met wedstrijden”, vertelt Bax. “Wel ben ik altijd recreatief blijven fietsen en op een gegeven moment ben ik aan de zogenaamde cyclosportieven, zoals de Marmotte, mee gaan doen. Je fietst dan om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Zonder dat ik het eigenlijk in de gaten had, was ik toch weer wedstrijden aan het fietsen, maar dan over 150, 180 kilometer.”

Om zich voor te bereiden op deze cyclosportieven, fietste Bax tussen amateurrenners mee in trainingsgroepen. En dat ging zo goed, dat iemand opmerkte ‘dat jij geen wedstrijden gaat rijden’. Aan het einde van het seizoen 1998 maakte Bax haar comeback in het vrouwenpeloton. “Ik heb acht wedstrijden gefietst en reed daarvan vijf keer prijs. Aan de ene kant verbaasde me dat wel, maar aan de andere kant wist ik ook wel dat ik hard reed. Tussen die mannen kon ik me ook goed handhaven.”

Inmiddels is Bax net zo fanatiek als twintig jaar geleden en traint ze vrijwel iedere dag. Dit seizoen, waarin ze halverwege haar sleutelbeen brak, maakt ze ook furore buiten onze landsgrenzen. Tijdens het wereldkampioenschap voor masters op de weg in St. Anton finishte ze als zevende en in het Engelse Manchester bekroonde ze haar seizoen met twee wereldtitels op de achtervolging en puntenkoers.