Artikel uit BN/DeStem, januari 2003

Wie haalt Simon Vroemen in op sportgala?

Door Peter van Bergen

Breda – Voor het Bredase sportgala 2002, want het gaat om de prestaties in het afgelopen jaar, zijn Sprint-atleet Simon Vroemen, wielrenner Stef Clement en Surena-schoonspringer Robert van Teeffelen genomineerd voor de titel ‘sportman van het jaar’.

De ‘sportvrouw’ wordt gekozen uit het rijtje Marion Bax (wielrennen), Annie de Vos-van Gerven (zwemmen) en Melissa Boekelman (kogelstootster en speer- en discuswerpster van Achilles Etten-Leur). Voor de eretitel ‘sportploeg van 2002’ komen de 4×400 meter senioren-mannenploeg van AV Sprint, de jeugd van OSV Duikteam Argonauta en de hockeymeisjes A1 van BH&BC Breda in aanmerking. Het sportgala is op 11 februari in zaal De Kroon aan de Boschstraat en begint om 19.30 uur.

Paradepaard
Of Simon Vroemen te kloppen is in het rijtje van drie mannelijke kandidaten, lijkt nauwelijks een vraag. Vroemen is Nederlands paradepaard in de nationale en internationale atletiek. Meer nog dan zijn NK-titels 3000 meter en 3000 meter steeple, is zijn tweede plaats die hij op het EK in München behaalde, imponerend. Vroemen liet daar wel – volgens kenners – op de laatste meters goud liggen.
Wielrentalent Stef Clement werd in de categorie onder 23 jaar Nederlands kampioen tijdrijden. Hij nam deel aan het WK in Zolder. Clement zit in de nationale KNWU-selectie voor het komend seizoen.
Robert van Teeffelen duikt nu vijf jaar van plank en toren. Hij kwam tot drie keer goud en eenmaal zilver op het NK torenspringen. Daarnaast nam hij dit jaar voor het eerst met succes deel aan de open Duitse en Nederlandse kampioenschappen Masterspringen. Op alle onderdelen pakte hij in beide landen goud.

Achtervolging
Marion Bax werd op het WK-masters kampioen op het onderdeel sprint en greep zilver op de onderdelen achtervolging en klassementswedstrijd. De wielren-veterane mag zich daarnaast rekenen tot de sub-top bij de elite-vrouwen. 28 keer pakte ze een klassering bij de eerste tien.
Meer ervaring nog heeft Annie de Vos-van Gerven. De master-zwemster van Old Dutch vocht zich ondanks twee operaties aan beide schouders in 2000 en 2001 naar een opvallende nationale en internationale erelijst. Annie de Vos greep op vele zwemnummers goud en pakte in Christchurch (Nieuw-Zeeland) brons op de 3 kilometer vrije slag.
Melissa Boekelman werd vorig jaar nog uitgeroepen tot het meestbelovende sporttalent. Melissa voldeed aan alle verwachtingen. In atletiekland maakte ze op de onderdelen discus, kogel en speer een geweldige progressie. Alle titels, die er landelijk te winnen waren, werden binnengehaald. De KNAU heeft haar nu opgenomen in de landelijke selectie en dat is uitzonderlijk voor een meisje van haar leeftijd. Mede door de trainingen bij de legendarische Corrie de Bruyn is haar techniek sterk verbeterd. Ze lijkt zich zeker te kwalificeren voor zowel het EK- als WK- jeugdkampioenschap kogelstoten, respectievelijk in Frankrijk en Canada. De pas 13-jarige Melissa doet dat in de leeftijdscategorie 16-17 jaar.

Trots
De jeugdploeg van duikteam Argonauta werd tot trots van de club voor het derde opeenvolgende jaar Nederlands kampioen onderwaterhockey. BH&BC Breda imponeerde met de A1-meisjesploeg. In zwaar weer, hockey leeft en beconcurreert elkaar als nooit tevoren, werd het team veldkampioen van Nederland. Een unieke prestatie in de historie van de 95-jarige club, maar ook in Breda. De 4x400mploeg van Sprint werd in september derde op het NK in Amstelveen in een tijd van 3 min. 18,82 sec.
Tot slot de nominaties van de talenten: genomineerd bij de jongens zijn de Sprint-atleten Jelle van Kesteren en Sander Hage. Ze gaan de strijd aan met wielrenner Ricardo van de Velde. Bij de meisjes staan wielrenster Shanne Braspennincx (Breda Knooppunt), schermster Djinn Geurts en karateka Jaimy van Hooijdonk op de lijst van drie genomineerden. Op het sportgala wordt ook de vrijwilliger van 2002 uitgeroepen. Chris Crul van voetbalvereniging Breda, Leentje Derks van handbalclub Be Fair en Ed de Weerdt van zwemvereniging Surena dingen naar deze titel.