CYCLO-SPRINT WIELERMAGAZINE, oktober 2003

MARION BAX: MISKEND TALENT?

Ieder zijn zeg over veelvoudig wereldkampioene

“Ondanks mijn 47 jaar weet ik ook dit jaar weer goede resultaten weg te zetten bij de elitevrouwen: twee overwinningen, vele top-tien klasseringen en 22ste bij het NK in Rotterdam. Bij het WK voor Masters in Sankt Johann behaalde ik driemaal brons. In Manchester bij het WK op de baan pakte ik tweemaal goud, een keer zilver en een keer brons. Tevens werd ik tot beste vrouwelijke renster van het toernooi gebombardeerd. Door de bulk aan medailles lijkt het wellicht een makkie om zo te scoren. Mij is het evenwel als enige gelukt om bij elke WK-deelname het podium te halen! Hiervoor moet ik echter wel het hele jaar actief zijn op het niveau van de elitevrouwen”, laat Marion Bax uit Bavel ons in een e-mail weten. Wie is dit fenomeen dat met regelmaat schreeuwt om aandacht?

Respect is op zijn plaats voor de prestaties van Bax, lid van Breda-Knooppunt. Het is niet niks, die twee wereldtitels. Merkwaardig is dat Marion op haar website klaagt over het uitblijven van waardering. Tussen de regels door is bovendien te lezen dat Bax van mening is dat zij nogal wordt tegengewerkt. Tot slot kunnen bij de online beschrijving van haar carrière vraagtekens gezet worden. Haar loopbaan wordt namelijk neergezet alsof er sprake is van het zevende wereldwonder.

KAART

Bianca Bogers is lid van dezelfde vereniging als Bax. “Ik weet dat ze zich behoorlijk inspant om wedstrijden van de Brabantse Wieler Federatie (BWF) van de grond te krijgen. Voor de wielersport lijkt mij dat een goede zaak”, aldus de 18-jarige Prinsenbeekse. Clubgenote Yvette van Leest weet nog meer over Bax te vertellen: “Ze is echt een van de drijvende krachten achter het dameswielrennen in Zuidwest Brabant. Ik vind dat ze daarmee een bijzonder goed initiatief heeft genomen, waarvan alle rensters profiteren. Ze probeert het vrouwenwielrennen echt op de kaart te zetten”, meldt ze oprecht.

AARDIG

Over de wijze waarop door Bax wordt gekoerst, heeft Van Leest het volgende op te merken: “Marion is tijdens de wedstrijden superfanatiek. Daar is niks mis mee. Zeker gezien het feit dat ze na de koers heel aardig en makkelijk benaderbaar is”. Het door Bax vermeende gebrek aan aandacht klinkt Van Leest vreemd in de oren. “Ik kan dat echt niet geloven. Het dagblad in onze regio (BN/DeStem, red) staat regelmatig vol met artikelen over haar. Dat ze op haar niveau enorm uitblinkt is heel knap, maar ze is natuurlijk niet zo goed als Leontien van Moorsel en Mirjam Melchers. Logisch dat de pers daar meer interesse voor heeft.”

BREEDTESPORT

Dat Marion Bax door de wielerpers soms wordt overgeslagen, wordt wel beaamd door niemand minder dan Nederlands kampioene tijdrijden Jolanda van Dongen-Cools. De tempobeul uit Middelharnis is van oorsprong een streekgenoot van Bax en denkt te weten waarom Bax niet altijd in het brandpunt van de belangstelling staat. “Het ligt misschien mede aan het feit dat ze veel in België koerst”, aldus de tijdritkampioene. “Maar feit is ook dat de journalistiek alleen maar in de echte top is geïnteresseerd. Terwijl men aan de breedtesport best wat meer aandacht mag schenken.” En voor de breedtesport is Marion Bax heel belangrijk geweest, vindt van Dongen-Cools. “Met het uit de grond stampen van de BWF-wedstrijden heeft ze ervoor gezorgd dat meiden die koud op de fiets zitten en eens van de wedstrijdsfeer willen proeven niet direct tussen de wereldtoppers belanden. En daardoor snel gedesillusioneerd afhaken.”

KNAP

Van Dongen-Cools zou net als Bax op grond van haar leeftijd ook gerechtigd zijn geweest om deel te nemen aan het wereldkampioenschap baanwielrennen voor Masters in Manchester. “Ik heb er wel over nagedacht, maar vind het een te grote stap terug om van de KNWU-competitie naar dat soort wedstrijden af te reizen. Waarmee ik dus ook aangeef dat het niveau niet al te hoog is. Desondanks vind ik het knap dat Marion op haar leeftijd in staat is om wereldtitels te pakken. Bedenk wel dat ze er ook nog hele dagen bij werkt”, besluit de sympathieke renster.

Rik Elfrink