Artikel uit BN/DeStem, augustus 2004

Tweede medaille Bavelse

Bax beste bij WK tijdrijden

Door Yadran Blanco

Vrijdag 27 augustus 2004 – BREDA – Wielrenster Marion Bax heeft woensdag bij de Wereldkampioenschappen Masters in het Oostenrijkse Sankt Johann in Tirol de individuele tijdrit gewonnen.

Op het twintig kilometer lange parkoers kwam de 48-jarige Bavelse in een tijd van 30 minuten en 3 seconden als winnaar over de eindstreep. Ze bleef daarmee de Duitse Petra Kluender en de Tsjechische Jamilla Manchakova net voor.

De wereldkampioenschappen Masters zijn bedoeld voor wielrenners van boven de dertig jaar zonder contract. Vandaar ook dat Bax aanbiedingen van Tradeteams afslaat en als amateur door het leven gaat. Zodoende werd ze eerder dit jaar al achttiende bij het NK wielrennen op de weg waar alle grote toppers aan de start stonden. De gouden plak bij de tijdrit is alweer de tweede medaille die de Bavelse wint bij de WK. Eerder werd ze afgelopen maandag al tweede, achter de Russische Lubov Vassilikova, bij het eerste onderdeel de Radweltpokal (wereldbekerwedstrijd).

Op het derde en laatste onderdeel, de wegwedstrijd over een heuvelachtig parkoers met een lengte van 55 kilometer, werd ze gisteren tweede achter haar Russische rivale Vassilikova. In de eindsprint werd ze met een halve fietslengte geklopt, nadat de twee zich hadden weten los te maken uit een groepje. Derde werd de Zwitserse Danielle Glaus.

Waar Bax vorig jaar drie bronzen medailles veroverde was ze dit jaar al tevreden geweest met een medaille, omdat ze in maart nog haar sleutelbeen heeft gebroken.