Artikel uit De Bode, september 2004

MARION BAX WERELDKAMPIOENE TIJDRIJDEN TE SANKT JOHANN IN TIROL

Daarnaast ook tweemaal zilver

Marion Bax uit Bavel, lid van het Bouwhuis-wv Breda-Knooppunt-ladies-team, heeft, een maand nadat ze de Europese titel voor Masters op de weg behaalde in het Portugese Torres Vedras, een geslaagde week achter de rug in het Oostenrijkse Sankt Johann in Tirol. Hier werd naast de Radweltpokal, ook het WK tijdrijden en WK wegrit voor Masters verreden. Het betrof een officieel wereldkampioenschap onder auspicien van de UCI.

Radweltpokal tweede
Marion startte de week op maandag met de RADWELTPOKAL, de wereldbekerwedstrijd voor Masters. Er stond weer een mondiaal veld aan de start. Daar Marion de eerste klim altijd weer lastig vindt en deze telkens weer bepalend is voor de koers, was ze wekelijks naar de heuvels van de Voerstreek getrokken. Met succes, dit jaar ging het goed bergop. Marion kwam met drie andere rensters boven in het eerste groepje, waaronder de Russin Lubov Vasilkova en de Deense Lone Drejer. De Russin demarreerde net voor de top en reed in de daaropvolgende afdaling tweehonderd meter weg. De achtervolging werd mn. geleid door Marion. Toen de eerste kruiddampen opgetrokken waren, was het veld verbrokkeld op een eerste groepje van zeven na. Vervolgens demarreerde eerst de Deense, even later gevolgd door de Zwitserse Glaus. De Russin en Marion sloegen de handen ineen en reden er ook naar toe. Het eerst volgende klimmetje gaf Marion er nog een snok aan, waardoor de Zwitsers werd gelost. Resultaat, met drie reed men naar de streep. Marion zat te vroeg op de grootste versnelling en in tweede positie. Vasilkova verraste de twee anderen, ging vanuit het wiel de sprint aan, nam tien meter welke slechts gedeeltelijk door de twee anderen goedgemaakt kon worden. Marion werd tweede en pakte zilver, Drejer werd derde.

Wereldkampioen tijdrijden
Woensdag reed Marion het WK tijdrijden op een prachtig parcours, 10 km. heen en vervolgens terug, met halfweg een klimmetje wat net op het buitenblad te nemen is (als men goed genoeg rijdt). Marion had ook hier een bronzen medaille te verdedigen. Even was er wat stress. Zet ik de wielen met de baanbanden en 12 atmosfeer erin, of doe ik het met wat minder? Hoe is het weer in verband met deze banden? Men voorspelde regen.

Tenslotte werd de goede beslissing genomen (het bleef droog) en kon de race beginnen. Marion reed een strak tempo met een gemiddelde van 40 km. per uur, wat goed was voor de trui. Tweede werd de Duitse Petra Kluender op 32 seconden en derde de Tsjechische Jamila Manchakova. Weer wist ze dit jaar een regenboogtrui te pakken en nu op een totaal andere discipline!

Zilver op WK weg
Een dag later kwam Marion dan voor de derde maal deze week in actie in Sankt Johann. Ook hier had ze brons te verdedigen. Ditmaal stond het WK weg voor Masters op het programma. De hele dag was het erbarmelijk weer: tien graden koud en plenzende regen. De Russische Vasilkova versnelde meteen aan de voet van de eerste klim, de Deense Drejer reageerde. Marion vond het te vroeg en controleerde de koers van op de kop: wordt het gat niet te groot? Marion reed in een strak tempo omhoog, waardoor de meeste rensters gelost werden. Slechts de Amerikaanse Hilburn en de Zwitserse Glaus bleven aan haar wiel; voor de top haalde men Drejer al weer in, die meteen gelost werd. Was helemaal opgeblazen. In de afdaling kwam het trio bij Vasilkova. Op de volgende klim versnelde de Russin weer op de stijle stukken, waarop Glaus en Hilburn gelost werden, Marion forceerde het tempo op de minder stijle stukken, het vals plat en op het vlakke. De Russin, zo deed ze blijken (ze praat echt geen meter over de grens), reed graag met Marion weg: liever een temporenster erbij, dan een in de achtervolging. Bovendien had ze uiteraard de overwinning van maandag in haar achterhoofd. Het duo verstond elkaar goed, bleef buiten schot op het achtervolgende duo (1.34 minuut) en kon gaan sprinten voor de wereldtitel.

De sprint verliep voor Marion beter dan maandag, hoewel ze er niet aan ontkwam van de kop af te vertrekken. Gelijktijdig gingen ze aan, het werd een duel naast elkaar, waarin de Russin Marion met een halve lengte klopte. Puur op waarde geklopt door een goede renster. Deze week voor de tweede maal zilver derhalve. De Zwitsers Glaus werd derde door de Amerikaanse Hilburn te kloppen.

Al bij al weer een geslaagd WK voor Marion met een haast maximale score. In principe rijdt Marion het seizoen uit in de Nederlandse, Belgische en Duitse wedstrijden bij de elite-vrouwen. Het WK baan te Manchester laat ze zo goed als zeker aan zich voorbij gaan. Misschien dat het NK baan bij de elite-vrouwen te Alkmaar voor haar de afronding van dit seizoen zal worden.