Artikel uit BN/DeStem, december 2004

Nominaties Bredase sporttitels

Door Peter van Bergen

Woensdag 29 december 2004 – BREDA – Wie zijn de beste sportvrouw, sportman en sportploeg van 2004 in Breda? Tijdens het jaarlijkse Sportgala van Breda, 15 februari in Hotel Brabant, worden deze bekendgemaakt.

Ook het meest aansprekende vrouwelijke en mannelijke talent en de sportvrijwilligers van Breda worden tijdens dit gala in het zonnetje gezet.

Een jury heeft uit de lijst van kandidaten in alle categorieën drie genomineerden voorgesteld.

In de categorie Bredaas sportman van het jaar zijn dat in alfabetische volgorde: voetballer Stefan Lokhoff, rolstoelhockeyer Marcel van de Muysenberg en atleet Simon Vroemen.

Lokhoff komt uit een alom gerespecteerde Bredase voetbalfamilie. Vanwege een lichamelijke beperking speelt hij aangepast, maar bereikte hij wel de begeerde titel ‘international’. Van de Muysenberg zit vanwege een spierziekte vanaf zijn tiende jaar in de rolstoel. Hij deed onder andere mee aan het WK hockey in Helsinki. Zwemmen en sportvissen zijn z’n twee andere sporten. Vroemen, eerder sportman van Breda, deed het goed in Athene op de 3000 meter steeple. De Olympische Spelen leverden hem een finaleplaats op. In een uitstekende tijd van 8.13 minuten werd hij als tweede niet-Afrikaan zesde.

De sportvrouw van Breda komt uit het rijtje Marion Bax, Melissa Boekelman en Inge van Oers.

Wielrenster Marion Bax, vorig jaar werd ze sportvrouw van Breda, is op veteranenleeftijd nog immer bezeten van haar sport. Ze werd 18e op het NK Elitevrouwen, maar ook Europees kampioen op de weg en wereldkampioen tijdrijden bij de Masters. Technisch atlete Melissa Boekelman mag met 15 jaar al spreken van een imponerende en nog steeds groeiende prestatielijst. Sterker dan haar oudere concurrentie werd ze in de categorie 16-17 jarigen eind juni Nederlands kampioen op de onderdelen kogelstoten, speer- en discuswerpen. Internationaal doet ze het ook prima. De discus gooide ze op de laatste outdoorwedstrijd in Gentbrugge 48,46 meter ver. Die afstand was de beste wereldprestatie voor een 15-jarige en zou nationaal gezien een vijfde plaats opleveren bij de senioren. Inge van Oers werd dit jaar in Christchurch Nieuw- Zeeland met het Nederlands vrouwen-onderwaterhockeyteam wereldkampioen. Het was voor de eerste keer, dat een team uit Europa daarin slaagde.

Sportploeg van Breda wordt of duikteam Argonauta, of Hockeyclub Breda of de mannen veldloopploeg-veteranen 50-plus van Sprint.

De onderwaterhockeyers van Argonauta prolongeerden hun nationale titel door als laatste rivaal OVA Amsterdam klinkend te verslaan. Breda hockeyde boven water, maar promoveerde uit een sterke overgangsklasse na play-offs tegen Tilburg naar de hoofdklasse. Voor Breda was dat een net zo klinkende prestatie.

Dat de vijftig- plussers van Sprint nog aardig uit de voeten kunnen, bewezen Frans Bekers, Hans van Gils en John Musterd. In februari 2004 werd het drietal in Holten voor het eerst in de geschiedenis van Sprint Nederlands Kampioen Veldloop.

Breda is ook rijk aan sporttalent. Genomineerd bij de jonge mannen zijn jeu-de boulesspeler Ingmar Dolmans, ver- en hinkstapspringer Sander Hage en wielrenner Ricardo van de Velden. Bij de meisjes zijn dat schermster Djinn Geurts, roeister Katie Steenman en het Juniorenduet Cynthia de Regt/Tamara Gordijn van kunstzwemvereniging Synchro.

Elke sportvrijwilliger van Breda is anno 2004 moeilijk te vinden en dus goud waard. Toch zijn er drie genomineerd voor jarenlang trouwe dienst. Wim Dielemans van wielervereniging Breda, Cees Smit van Biso’65 en het duo Carin en Marja Theewes van Dolfijnen Surena staan medio februari op het ereschavot.