Artikel uit De Bode van april 2005

Marion Bax gaat nog even door

BAVEL- Marion Bax, de wielrenster uit Bavel, heeft na enige aarzeling de knoop doorgehakt. Ze heeft besloten alsnog zeker een jaartje vast te plakken aan haar al lange wielercarrière. De regerende Europees- en wereldkampioene bij de Masters, die ondanks haar 48 jaar nog steeds bij de subtop van de elite-vrouwen behoort, heeft de afgelopen maanden getwijfeld of ze nog wel door moest gaan met koersen. Door deze beslissing te nemen wordt ze geleidelijk een uniek fenomeen in het vrouwenpeloton door op deze leeftijd nog op dit niveau echt mee te koersen bij de elite-vrouwen!

Op de vragen waarom deze twijfel, (terwijl het afgelopen wielerseizoen zo succesvol verliep) of gaat de leeftijd je dan toch parten spelen? antwoordde Marion als volgt: “Nee, zeker niet, hoewel iedere wielercarrière ooit zal eindigen, heeft de leeftijd afgelopen jaar nog geen rol gespeeld. De uitslagen waren nog steeds uitstekend. De leeftijd speelt vooralsnog blijkbaar geen grote rol. Wel schijn ik elk jaar mijn portie pech te moeten verwerken. Dit gaat me wel eens tegenstaan. Dit jaar weer drie forse valpartijen. Eentje weer met een sleutelbeenbreuk als gevolg, waarvoor ik weer eens geopereerd moest worden. De pijn die je telkens moet verdragen, het telkens weer terugvechten. Het gaat me wel eens tegenstaan. Bovendien rijd je na iedere valpartij weer enkele weken achter de feiten aan. Het draait even niet en je hebt schrik je er echt tussen te gooien. Daar komt nog bij dat het wielrennen op niveau erg veel tijd vraagt. Hierdoor kom je buiten het wielermilieu steeds minder aan een normaal sociaal leven toe.

Ook moet geconstateerd worden dat het “wereldje” behoorlijk bekrompen is. En vooral deze laatste feiten deden me twijfelen.”

Nu ze haar besluit genomen heeft, is de vraag of ze nog bijzondere plannen heeft? “Niet speciaal, ik heb zo onderhand alles wel gezien en meegemaakt. Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan. Ik hoef me voor niemand meer te bewijzen; men kent mijn kwaliteiten of men wilt ze niet kennen.”

Marion richt zich dit jaar op de Nederlandse, Belgische en Duitse wegwedstrijden voor elite-vrouwen. Gaat het goed, dan rijdt ze ook het NK in Rotterdam mee en verdedigt ze haar Europese en Wereldtitel. “Ik weet dat wanneer ik het juiste niveau weer kan halen, ik ook weer die gretigheid zal hebben, welke nodig is om topwedstrijden en -uitslagen te rijden. Dat zal ik dan zeker ook proberen!”

Ondanks de jaarlijkse aanbiedingen om naar een andere club of trade-team te gaan, rijdt Marion haar carrière uit bij het “WV Breda-Knooppunt-Bouwhuis-ladiesteam”.