Artikel uit BN/De Stem, september 2006

Daphne Hoeve rap in de massasprint

Door Willem Dielemans

Maandag 18 september 2006 – BREDA – Kristel Verkooijen verraste de groep met haar uitval net voor de laatste bocht in de vrouwenwedstrijd in Breda. De verlossende streep lag echter net iets te ver voor de Chaamse wielrenster. Daphne Hoeve uit Oisterwijk kwam er nog overheen en won de massasprint.

Vijfentwintig vrouwen namen het vertrek in de mede door Marion Bax tot stand gekomen wedstrijd voor elite-vrouwen zonder contract en vrouwen B. De race werd op het laatste moment gepland in een weekend dat er verder voor vrouwen niets op de kalender stond.

Er werd flink doorgereden, waarbij vooral Regina Bruins een stempel op het wedstrijdverloop drukte door ronde na ronde punten te sprokkelen voor de leidersprijs. Deze viel haar uiteindelijk ook ten deel, maar die eerdere inspanningen braken haar op in de eindsprint.

Op het bochtige parkoers, waar de wind vrij spel had, werd elke ontsnappingspoging teniet gedaan, zoals die van Marion Bax zelf. Een massasprint moest de beslissing brengen. Bax koos goed positie. Op het voorlaatste eind reed ze lang op de derde plaats, wetende dat wie het eerst uit de laatste bocht komt in een riante positie zit.

Dit wist echter ook haar clubgenoot bij WV Breda-Knooppunt Kristel Verkooijen. Hoewel ze veel had moeten geven om te volgen, beschikte ze nog over reserves voor een laatste aanval. Verkooijen gaf op het laatste rechte eind alles. Alleen Daphne Hoeve wist haar uitval nog te pareren en drukte na een uiterste krachtsinspanning haar wiel als eerste over de meet. Derde werd Eefje Tabak. Bax finishte als negende.