Artikel van www.bredavandaag.nl, augustus 2008

Bax tevreden met vierde plaats op weg

door: Wijnand Nijs

BREDA/ ST JOHANN – De Bavelse wielrenster Marion Bax is donderdagmiddag tijdens de wegwedstrijd op het WK voor masters vierde geworden. Bax verloor de sprint in de achtervolgende groep. “Jammer, net geen plek op het podium.”

Het was eigenlijk net iets teveel van het goede, drie wedstrijden kort achter elkaar. Want Bax (52) reed in Oostenrijk maandag al een wereldbekerwedstrijd waarin ze vierde werd, en woensdag de tijdrit waarin ze de wereldtitel pakte. “Die zat toch nog wel in de benen”, vertelt Bax via de telefoon. “Ik had niet de superbenen van gisteren.”

Tijdens de wegwedstrijd over vijftig kilometer viel de beslissing al vrij vroeg. Bij een reeks van demarrages op de beklimming moest Bax afhaken. Susan Shook en de latere winnares Engelse Ann Plat gingen ervan door en bleven uit de greep van het peloton. “De samenwerking was wel goed in de achtervolgende groep, maar zij bleven gewoon weg. Dat is wielrennen.”

Dus restte voor Bax de sprint om de derde plaats. “We gingen tegelijk aan, maar zij was gewoon net iets sterker. Ik ben er wel tevreden mee.”

Vrijdagochtend rijdt de kersverse wereldkampioen tijdrijden weer naar huis, negen uurtjes in de auto. “En dan zondag Oudenbosch, het NK.”