TWEEMAAL VIJFTIENDE: IN HET WAALSE FLOBECQ EN IN WILLEBROEK, VERVOLGENS DERTIENDE IN KREFELD (D)

Zaterdag stond Marion aan de start van de ronde van het Waalse Flobecq, een koers voor elite-vrouwen over 84 kilometer op een sterk geaccidenteerd en lastig parcours. De koers werd gedomineerd door het team van Vlaanderen-Capri Sonne. Aanvankelijk zou een deel van deze rensters in de ronde van Thuringen rijden, doch na het ernstige ongeluk met het Australische team zijn ze eerder terug naar Belgie afgereisd om oa. in Flobecq te starten.
De koers werd geopend door Sofie Goor en Catherinne Delfosse. Dit duo reed 30 km vooruit om vervolgens terug gepakt te worden. Daarna reden Natascha Maes en Laure Werner weg. Ook dit lukte niet. Vijftien kilometer voor de meet reed er dan een kopgroep weg van 10 rensters, met daarin de meeste Vlaanderen-rensters. Ine Wannijn won de sprint en daarmee de koers. Het peloton spurtte bergop voor plek 11. Marion pakte de 17de prijs, doch door het haperen van de fotofinish werd alles 15 ex aequo gezet.

Zondag stond ze aan de start van de koers over 72 kilometer voor elite-vrouwen van het Antwerpse Willebroek. Er stond een behoorlijk veld aan het vertrek, zowel in aantal als in kwaliteit. Achtenzestig vrouwen namen de start op een door de regen glad en daardoor gevaarlijk parcours. Menig renster ging dan ook tegen de vlakte. Na de nodige schermutselingen, de gevaarlijkste in de voorlaatste ronde van Hanneke Snijders met Laure Werner, werd het toch een massasprint. Debby Mansveld wist haar wiel als eerste over de streep te drukken. Marion wist zich wederom te klasseren: ze kon de vijftiende prijs mee naar huis nemen.

Vandaag vertrok Marion in de koers van het Duitse Krefeld. Het was een typisch Duits criterium, een rondje van een kilometer met goede asfalt, midden in het centrum en het publiek vijf rijen dik achter de hekken. Kortom weer een perfecte organisatie. Maar rijden, niet te geloven. Er stonden 65 rensters aan de start met daarbij veel sterke Duitse vrouwen zoals oa. Judith Arndt, de wereldkampioene. Vanuit het vertrek werd er loeihard vertrokken, iets wat Marion, mede gezien de leeftijd, steeds minder ligt. Veel rensters moesten de groep laten gaan en moesten meteen uit koers na gedubbeld te zijn. Marion overleefde deze fase en toen de eerste kruitdampen waren opgetrokken kon Marion naar voren rijden in het toch wel flink uitgedunde peloton. Inmiddels was er wel een kopgroep van 8 rensters weggereden met hierbij Arndt, Tanja Hennes en Becker. Hier reed Arndt halfkoers weer vandaan om vervolgens onbedreigd solo naar de finish te rijden. De rest van de kopgroep leek teruggepakt te worden, het gaatje werd kleiner. Net voordat het gat echt dichtgereden leek te worden, maakten twee rensters de oversteek. Vervolgens verloor het peloton weer terrein. Tien rensters weg, tien prijzen weg. In de sprint van het peloton werd Marion derde en dus dertiende in totaal. Arndt won, Hennes tweede. PS. Aanvankelijk werd Marion als twaalfde geklasseerd en afgeroepen; bij de “prijsuitreiking” (een uur later) was ze plots als dertiende in de uitslag te vinden!?

Uitslag Willebroek:
1. Debby Mansveld Nederland
2. Veronique Belleter
3. Ine Wannijn
4. Lensy Debboudt
5. Liesbeth de Vocht
6. Natasja Nobels
7. Ilse Geldhof
8. Ilse Temmerman
9. Caroline van Peteghem
10. Sylvia Debboudt
11. Catherine Delfosse
12. Clare Gross GB
13. Helen Wyman GB
14. Cindy Pieters
15. Marion Bax Nederland
16. Laure Werner
17. Sharon Vandromme
18. Audrey Werner
19. Miek Vyncke
20. Laurence Melys