Tweede in de tijdrit van Nijeveen, achttiende in Maarheeze en wederom tweede in de tijdrit van Noordeloos.

Afgelopen maand reed Marion een criterium in Luijksgestel en vier criteria in België. Doel hiervan was het koersritme en de noodzakelijke koerskilometers vast te houden. Dit lukte zonder problemen. In Luijksgestel werd ze dertiende en in Steenokkerzeel, Waregem, Kontich en Kapellen eindigde ze steeds zonder problemen in het peloton en zat ze soms net naast de prijzen. Dit dan nog omdat ze in de groepsprinten geen onnodig risico wil lopen. Helaas viel Arendonk er tussen uit vanwege het noodweer en werd de tijdrit van Maassluis geannuleerd. Liever had ze enkele wedstrijden meer gereden.

Zaterdag 31 juli stond de tijdrit van het Drentse Nijeveen op het programma. Een tijdrit over 21,73 kilometer op een mooi landelijk rondje, wat tweemaal gereden moest worden. Marion had haar fiets nog wat gecorrigeerd (oa. een ander zadel), waardoor ze toch nog wat onzeker was voor de start. Onnodig zo bleek, ze werd mooi tweede achter Janny Kleinjan, de regerend wereldkampioene in haar Master-categorie. Marion reed 33 minuten en 4 seconden, wat net geen 40 kilometer per uur betekent. Foto's zie fotoboek.

Uitslag Nijeveen: 1 Janny Kleinjan, Almelo, 2 Marion Bax, Bavel, 3 Marti Valks, Hilversum, 4 Hennie Venema, Leek, 5 Margriet Engelsma, Noordwijk, 6 Susanne Pathuis, Marum, 7 Marion Gerssen, Beuningen, 8 Janette de Groot, Jubbega, 9 Gerda Brouwer, Sondel, 10 Ria van Oostrom, Harmelen.

Een dag later reed ze voor het koersritme een koers over 80 kilometer in het Belgische Kortessem. Honderd en nog wat rensters aan de start. In de finale reed een koppel weg en de overige prijzen werden verdeeld in de massasprint. Marion hield zich afzijdig en eindigde halfweg het peloton. Vrijdag 6 augustus reed ze in Maarheeze een voorwedstrijd voor elite-vrouwen van het profcriterium te Maarheeze. Voldoende ambiance. De koers werd beslist in een massasprint en hierin werd Marion achttiende. Toch weer een prijsje.

Vandaag dan de generale repetitie voor het wereldkampioenschap tijdrijden te Sankt Johann in Tirol, de tijdrit van Noordeloos over 21,5 kilometer. Mooi rondje in de polder met windkracht vier. Hoe zou het lopen? Goed dus. Marion reed er 30 minuten en 41 seconden over, wat een gemiddelde is van 41,04 kmpu. Vijftig seconden sneller dan vorig jaar met toen beter weer. Ze werd geklopt door de New Zealandse Karen Fulton. Foto's Koos 't Hart zie fotoboek.

Uitslag tijdrit Noordeloos over 21,5 km: 1. Karen Fulton, New Zealand, gem. 41.8 2. Marion Bax, Bavel, gem. 41,04 3. Janny Kleinjan, Almelo, gem. 40,9 4. Marieke den Otter, Hoornaar, gem. 40,5 5. Judith Bloem, Kwintsheul, gem. 40,4 6. Emma Crum, New Zealand, gem. 39,9 7. Jessica Jolly, New Zealand, gem. 39,6 8. Eltina van Wijk, Brandwijk, gem. 35,2

Uitslag Maarheeze:

1 Arenda Grimberg Baarle Nassau 2 Kate Cullen Schotland 3 Sabine Rijkers Hapert 4 Sandra van Veghel Rosmalen 5 Inge Klep Schijndel 6 Winanda Spoor Rijswijk 7 Sofie van Horik Oosterwijk 8 Hannah Welter Loosdrecht 9 Gina Haatz Duitsland 10 Alma Koelemeijer Arnhem 11 Mika Ogishima Japan 12 Samantha van Steenis Hoogland 13 Irene Tesink Amsterdam 14 Jarmila Machacova Tsjechie 15 Yukiyo Hori Japan 16 Pelin Cizgin Oostenrijk 17 Henriette Woering Rozenburg 18 Marion Bax Bavel 19 Judith Bloem Kwintsheul 20 Britt Jochems Vianen