Geslaagd WK in Sankt Johann in Tirol : derde in de tijdrit en tweede in de wegrit.

Marion is met goede resultaten teruggekeerd van de wereldkampioenschappen wielrennen voor Masters, die afgelopen week gehouden werden in het Oostenrijkse Sankt Johann in Tirol. Ze pakte brons in de tijdrit en zilver in de wegrit.

 

Twijfelde ze aanvankelijk om naar de wereldkampioenschappen af te reizen, de tweede plaats en het goede gemiddelde wat ze realiseerde in de tijdrit van Noordeloos deed haar op het laatste moment besluiten naar Tirol af te reizen. Met daardoor toch enigszins hoge verwachtingen stond ze op het startschavot van de tijdrit met de vraag: “Weet ik weer een podiumplaats te bemachtigen?”. De omstandigheden waren perfect, het parcours bevalt haar. Vraag is of de benen die dag willen draaien. Het bleek niet slecht te gaan en ze realiseerde een tijd van 29 minuten en 17 seconden over 20 kilometer, wat een gemiddelde is van iets meer dan 41 kmpu. Het is de snelste tijd die zij hier ooit realiseerde. Maar ook snel genoeg voor eremetaal? Dat wel, maar ze moest 31 seconden toegeven op winnares Leigh Thompson uit de USA en 15 seconden op de Oostenrijkse Claudia Pfisterer. De tijd was goed voor brons. De medailles werden omgehangen door wielerlegende en voormalig wielerkampioen Francesco Moser. Een ervaring op zich!

 

De wegrit werd twee dagen later verreden. Na enige aarzeling, vanwege het niet kunnen maken van de nodige klimkilometers, besloot Marion toch maar te starten in de wegrit, wetende dat de eerste klim ditmaal meer nog dan anders moeilijk voor haar zou worden. De koers werd extra bemoeilijkt door het noodweer dat een uur voor de start uitbrak. Hierdoor kwam de afdaling er verraderlijk glad bij te liggen, de afdaling waar Marion de in de eerste klim opgelopen schade normaliter grotendeels goed moet maken door zich als een steen naar beneden te storten. Direct na de start de klim, ze verloor 45 seconden, maar wist, ondanks de nodige terughoudendheid in de afdaling, na 15 kilometer terug bij de kopgroep van 14 rensters aan te sluiten. Vervolgens kon ze rustig in het wiel de sprint afwachten, een sprint die ze zelf op gang trok en waarbij ze winnares Anne Plant uit Groot-Brittannië in feite lanceerde. Ze had weinig andere mogelijkheden. Marion werd tweede, de Duitse Petra Kluender derde. Foto's zie fotoboek.

 

Uitslag wereldkampioenschap tijdrijden over 20 kilometer:

1.      Leigh Thompson, USA, 28:46.16

2.      Claudia Pfisterer, Oostenrijk, 29:01.63

3.      Marion Bax, Nederland, 29:17.67

4.      Patrizia Cabella, Italië, 30:00.76

5.      Bev Ronnow, USA, 30:16.89

6.      Clare Greenwod, GBR, 30:35,59

7.      Jarmilla Machacova, Tsjechië, 30:48.51

8.      Kristina Anund, Zweden, 31:00.55

9.      Marion Nilsen, Noorwegen, 31:29.24

10.  Daniela Glaus, Zwitserland, 31:29.81

 

      Uitslag wegwedstrijd:

Anne Plant, GBRMarion Bax, NederlandPetra Kluender, DuitslandClaudia Pfisterer, OostenrijkVida Ursic, SloveniëBrigitte Kern, DuitslandBev Ronnow, USASissel Vien, NoorwegenIlse Gerersdorfer, OostenrijkPatrizia Cabella, Italië