Tweede in NK tijdrijden op Texel, tiende in Hoogerheide, zeventiende in Amsterdam-IJburg en tweemaal winst: de koppeltijdrit van t Goy en de tijdrit van Noordeloos.

Marion pakte op zaterdag 4-9, een week na het behalen van de bronzen medaille op het WK tijdrijden te Oostenrijk de zilveren medaille op het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor vrouwen-B/Masters te Texel.

 

Na een geslaagd WK vertrok Marion naar Texel met de ambitie daar minstens haar prestatie van vorig jaar te evenaren, liever nog te verbeteren. Vorig jaar behaalde ze op het NK zilver. Het parcours was hetzelfde, over de dijk naar de Cocksdorp, draaien en deels onder de dijk terug naar Oudeschild, een afstand van 28,5 km. De weersomstandigheden waren gunstig: licht bewolkt, 20 graden en windkracht 3. Prima tijdritweer. Ze zette dan ook een goed resultaat neer en realiseerde een tijd van 43.01, wat een gemiddelde is van 40 kmpu. Ten opzichte van vorig jaar was dit een verbetering van 1 minuut 16 seconden. Maar waar kwam ze op het podium terecht? Ze pakte weer zilver achter wederom Janny Kleinjan, die haar titel prolongeerde. Marion wist niet allen haar eigen tijd flink te verbeteren, ook het verschil met Kleinjan werd meer dan gehalveerd. Hoe goed ook, het bleef zilver.

Hiermee was Marion's tijdritseizoen succesvol te noemen. Ze stond op alle vier de tijdritkampioenschappen op het podium: DK te Breda tweede, EK te Tsjechië tweede, WK te Oostenrijk derde en NK te Texel tweede. Zie fotoboek.

 

Twee weken later, zondag 19-09, reed Marion het criterium voor elite-vrouwen van Hoogerheide, de laatste koers in haar eigen regio. Halfkoers reed een duo, Marjolein Claessen en Winanda Spoor, weg. Ondanks een gat van slechts 30 seconden wist dit duo definitief buiten schot te blijven. Spoor pakte de winst. In de ultieme finale reed Lucinda Brand nog weg en werd derde. Het restant van het peloton spurtte voor de vierde plaats, gewonnen door Monique van de Ree. Marion sprintte weer eens als vanouds van voren (als ze maar de ruimte heeft!!) en werd zevende van het peloton en dus tiende in totaal. Marion had en heeft wat moeite met het explosief versnellen en het aanzetten uit de bochten, mogelijk veroorzaakt door de leeftijd, maar vanwege de weinige criteria die zij de laatste tijd heeft gereden, de vele tijdritten en het koersen in Oostenrijk, is dit er niet beter op geworden. Zou ze even wat aan moeten doen, ware het niet dat het seizoen zo goed als gedaan is. Maar…. toch maar weer een toptien-klassering tussen de elite-vrouwen!

 

In het criterium van Amsterdam-IJburg, zaterdag 25-09, pakte ze nog eens een prijsje. Op een lastig rondje op het eiland IJburg, midden in het IJ gelegen, had de wind vrij spel en dat maakte de koers voor velen te lastig. Met perioden regende het dan nog eens fors. 45 rensters aan de start waaronder verschillende beroepsrensters. Snel werd dan ook alles uit elkaar gereden. Irene van de Broek reed al vroeg weg en won na een lange solo. Tussen het peloton en van de Broek vormde zich een groepje van vier. Bosman won de sprint en werd tweede. Het fors uitgedunde peloton reed van plek zes t/m achttien. Marion nam de laatste bocht, nat en glad, met reserve en moest daarom genoegen nemen met een mager prijsje. Bij droog weer had het een kortere prijs kunnen zijn. Ze reed er goed genoeg voor. Maar toch weer een prijsje, al was het maar een zeventiende. 

 

Zondag 3-10 stond Marion met maatje Ad van Broekhoven uit Zundert dan weer aan de start van de koppeltijdrit van t Goy. Ze reden in de categorie gemengde koppels. Halfweg de tijdrit reed Marion lek en Ad reed volle bak door ter training. Helaas, zou je zeggen, weg de uitslag. Gelukkig konden ze regelen dat ze als laatste opnieuw konden starten. Marion wel zonder dicht achterwiel (wat een duidelijk nadeel is) en Ad, die zijn beste kruid al verschoten had. Desalniettemin wisten ze een goede prestatie te realiseren. Ze wisten te winnen en de 18,5 kilometer af te leggen met een gemiddelde van 40,6 kmpu. Gemeten over alle koppels waren ze goed voor de derde tijd!

                                                                                                                                 

Vandaag sloot Marion het weer geslaagde seizoen af met de tijdrit in Noordeloos, georganiseerd door wielerclub Jan van Arckel. Ondanks dat het evenement een erg informeel karakter kende, ging iedereen weer fanatiek voor de uitslag in de 11 kilometer lange tijdrit op het van de Zuid-Hollandse tijdritcompetitie bekende rondje in de polder. Het woei behoorlijk bij warm en zonnig weer. Marion wist de tijdrit te winnen in een tijd van 16 minuten en 30 seconden. De eerder genoteerde tijden moesten gecorrigeerd worden met 1 minuut en 2 seconden: de 17 minuten en 32 seconden werden dus 16 minuten en 30 seconden, wat een gemiddelde betekent van exact 40 kmpu.

                                                                                                                                                               De winter kan beginnen met vele "sociale" etentjes, twee vakanties naar Gran Canaria en Tenerife en tussendoor lekker relaxed viermaal per week trainen met de diverse groepen in de omgeving van Bavel. Volgend jaar maar eens bekijken hoe verder te gaan.

 

Uitslag NK vrouwen-B / Masters te Texel:

1 Janny Kleinjan ALMELO 0:42:00

2 Marion Bax BAVEL 0:43:01 3 Marti Valks HILVERSUM 0:44:23 4 Margriet Engelsma NOORDWIJK 0:45:45 5 Hennie Venema LEEK 0:46:36 6 Jeannette Schram – Moll WOLVEGA 0:47:41 7 Natascha v/d Vis OUDESCHILD 0:48:10 8 Erica Goënga DEN HOORN 0:48:32 9 Louise van der Sluis DEN BURG 0:50:57 10 Marijke Stark OOSTEREND 0:55:42 11 Wiep Folkerts HEERENVEEN 0:56:13 12 Corrie de Jager DE COCKSDORP 0:56:25 13 Muriel Mast DEN BURG 1:01:16

 

Uitslag Hoogerheide:

1. Winanda Spoor 2. Marjolein Claessen 3. Lucinda Brand 4. Monique Van De Ree 5. S. van Veghel 6. Nina Kessler 7. Joukje Braam 8. Amanda Bongaards 9. Marieke Den Otter 10. Marion Bax 11. Silke Kogelman

12. Anne Eversdijk 13. Ingeborg Kreuze 14. Judith Bloem 15. Marissa Otten 16. Manon Klomp 17. Jorinda De Heer 18. Kim Banga 19. Linda Klein 20. Sione Jongstra    

                                         &nbsp
;                                                  

Uitslag Amsterdan-IJburg:

1. Irene Van De Broek 2. Andrea Bosman 3. Joukje Braam 4. Petra Dijkman 5. Hannah Welter 6. Santiatri Kusuma 7. Aimee Stroink 8. Irene Tesink 9. Silke Kogelman 10. Ingeborg Kreuze 11. Britt Jansen 12. Lucinda Brand 13. Bernadette Jeremiasse 14. Sandra Van Veghel 15. Yanthi Fuchianti 16. Linda Ringlever 17. Marion Bax 18. Ilona Meiring 19. Liesbeth Zeeman

Uitslag koppeltijdrit ’t Goy over 20 km: 1. Marion Bax / Ad van Broekhoven 2. Lisa Bernnauer / Arno van de Zwet 3. Tiny Breimer / Jurjen Draaier 4. Haike Nillesen / Anco Weijman 5. Wil van Hoeijen / Imke Hartogs 6. Marion Gerssen / Jan Sanders 7. Kora Nederlof / Jos Nederlof 8. Miranda Danse-Klaassen / Henry Danse 9. Marieke van Breda / Arno van der Zwet 10. Jeanet van de Meulen / Tinke Nijssen 11. Suzan van Wezel / Herbert van Plateringen 12. Anne Ehlert / Tjeerd van Aurich 13. Marta Zarzycki / Ger Limpens